понеделник, 6 май 2024 г.

Трифонов накарал избирателите пак да заобичат ГЕРБ

ГЕРБ отново се оказват самотни на първото място в социологическите проучвания, а причината за това се крие в неуспехите на партията на Слави Трифонов, заяви пред БНР социологът Първан Симеонов.

„На сметката на Слави Трифонов се записа невъзможността да съставят правителство. ГЕРБ не расте, конкуренцията му е спаднала. При ГЕРБ ще има ефект на махалото. Няма да са малко онези, които ще обърнат погледа си пак към тази партия“, обясни Симеонов.

Според него „Продължаваме промяната“ е основен конкурент на БСП и на ДБ. „Тук има два подхода. Старомодният на БСП, които казват „те ни цепят“. Другият е на ДБ, които казват, че те са техни потенциални партньори. ДБ са осъзнали един от най-важните уроци на съвремието ни – бъдещето в политиката е в мрежите, а не в монолитните и йерархизирани структури. Може би ДБ силно ще пострада от появата на Кирил Петков и Асен Василев“, уточни социологът.

По думите му е приключил най-яркият етап от съществуването на „Има такъв народ“. „Те вероятно ще запазят позиции, но падането може да е свободно, защото нямат твърда основа, нямат структури. Хората могат да се влюбят в други. Не ми се вижда, че Слави Трифонов, Кирил Петков, Асен Василев са явление от онзи мащаб на Сакскобургготски и Борисов“, каза Първан Симеонов.

Социологът поясни, че в последните седмици т. нар. партии на статуквото отново са започнали да звучат като приемливи опции. „Огромната грешка на протестните партии е, че надцениха революционните желания на българите. А се оказа, че българите дават сложен ребус, който трябва да се решава с диалог“.

Симеонов смята, че президентът Румен Радев в момента е създал своя политическа мрежа и целият политически процес се завърта около него. „Това е шанс, но и предизвикателство. От времето на Борисов преминаваме във времето на Радев“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html