понеделник, 6 май 2024 г.

Топлофикация София иска нов скок в цената на парното

Софийската Топлофикация е внесла в КЕВР поредно заявление за преразглеждане на цената на парното и топлата вода, съобщи „24 часа“. Преди това дружеството пратило две писма до регулатора, но нямало отговор. Това е второ искане на топлофикацията за по-високи цени. Първото бе внесено през август и се искаше поскъпване от септември.

От КЕВР не коментирали заявлението, но повторили, че според нормативните актове промяна на цената на топлинната енергия може да става един път на шест месеца, т.е. следващата възможност е от 1 януари. Дори да се започне промяна на наредбата за ценообразуването на топлинната енергия, това ще отнеме месеци.

На въпрос на “24 часа” за исканото увеличение на цената на топлото от фирмата не посочили процент и дата на повишаване. Уточнили, че „Топлофикация София“ не иска да увеличава цената за крайните потребители, но държавата и регулаторните органи трябвало да намерят начин да дофинансират разликата между прогресивно нарастващите цени на газа и въглеродните емисии и фиксирана от КЕВР цена.

“Държавата има широк набор от възможности да се намеси и да регулира безпрецедентната ситуация в енергийния сектор, както направиха повечето европейски правителства. В противен случай “Топлофикация София” няма да има възможност да продължи да изпълнява социалните си функции, а и ефектът върху енергийната система би бил унищожителен”, посочили от дружеството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html