вторник, 7 май 2024 г.

Кацаров обвини кметове, че саботират ковид мерки

Политическа намеса и опит за саботаж от страна на кметове видя служебният здравен министър Стойчо Кацаров срещу неговите опити да прилага определени мерки за борба с пандемията от COVID-19, най-вече при разкриването на ковид зони в градовете в страната. Министърът обаче бе лаконичен и в стила на други свои колеги от служебния кабинет отказа да се ангажира с назоваване на конкретни саботьори и политически сили. Цената на изборите не си струва това, беше единственото, което Кацаров добави.

„Много ми се иска да отменим някой ден всички мерки. Дори само възрастните хора над 60-годишна възраст да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки, защото смъртността е там. Ако ние го направим, сегашните мерки ще са последните, които изобщо някога се прилагат“, каза Стойчо Кацаров.

По думите му има и починали деца от коронавирус. „В началото на тази вълна имаше непропорционално висок брой заразени млади хора, в това число и деца. Сега съотношенията се промениха и отново преобладават възрастните хора. Имаше отделни тежки случаи на болни деца и починали такива, но продължава да протича по-леко при децата, отколкото при възрастните“, заяви министърът.

„Ще направя всичко възможно присъственото обучение да остане такова до края на учебната година. Ако не влезем в тъмночервената зона, присъственото обучени ще остане докрай. Аз няма да допусна преди да бъдат затворени кръчмите, да се затворят училищата. Знам, че училищата са риск, но загубите от неприсъственото обучение се оказват непропорционално високи. Това зависи от всички нас. Ако спазваме стриктно мерките и се ваксинираме масово, присъственото обучение ще си остане през цялата година за всички деца“, допълни той.

Що се отнася до лансираното вече поставяне на трета доза от ваксините при определени групи от населението и здравни професионалисти, Кацаров каза, че смисълът е подобряване на имунната защита на организма, което да доведе до по-малко болни и по-малък брой починали. „Тя се препоръчва за хора със сериозни заболявания, които се отразяват на имунната им защита, за възрастни хора над 65 години и за медиците, особено за тези на първа линия, при които е изминал период от повече от 6 месеца след завършения цикъл на ваксинация“, посочи министърът. По думите му не е имало натиск за разрешаването на третата доза ваксина.

„Трета доза е разрешена в част от европейските страни. В България вече може това да се прави и да се регистрира. Третата доза ще бъде на „Пфайзер“. Това е мнението на експертите. Препоръката е за РНК ваксини. „Пфайзер“ са най-напреднали в изследванията си по отношение на поставянето на тази трета доза. Експертни са причините за избора на тази ваксина, а не политически или търговски. Възможно е някой да си е поставял досега трета доза, но не е било възможно да се регистрира“, заяви Кацаров.

„Има достатъчно ваксини за всички. Цялата организация за поставянето на ваксини е създадена, остава да се убедят хората, че трябва да го направят. Призовавам всички да се ваксинират. Числата показват, че над 95-96% от хората в болниците са неваксинирани. 96-97% от починалите в страната са неваксинирани. Ако сравним България с Израел и други държави с висок процент на ваксинирано население, в България умират 20 до 50 души на ден, а в Израел има един-двама седмично. Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко и да не умрем. Абсурдни слухове е разпространяват какви тежки увреждания са причинени след ваксина и колко хора са умрели. Това не отговаря на истината. Случаите на тежки усложнения са изключителна рядкост. Тези ваксини са от лекарствата с най-малко усложнения и странични ефекти“, заяви той.

„Трябва да заложим на живота си. Хазартно отношение към живота си е да не се ваксинираш. Много хора имат починали в семействата си от COVID. Това не е ли достатъчна причина да се ваксинираш“, попита Кацаров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html