вторник, 7 май 2024 г.

Призрачни човешки следи датират „откриването“ на Америка от човека

Тези човешки следи от днешното Ню Мексико може да са на възраст между 23 000 и 21 000 години. Това ще ги направи едни от най-добрите доказателства, че хората са били в Северна Америка по време на разгара на последния ледников период

David Bustos/National Park Service, Bournemouth Univ.

Следите, оставени от праисторическите хора, може да са едни от най-силните доказателства, че хората са пристигнали в Америка по-рано, отколкото се смяташе досега. Над 60 са т.нар. „призрачни следи“, защото се появяват и изчезват в пейзажа.

Те свидетелстват, че хората са преминали през сегашното Ню Мексико преди 23 000 до 21 000 години, съобщава за ScienceNews геологът Матю Бенет. Ако това се докаже, изкопаемите находки биха били окончателно доказателство, че хората са били в Северна Америка през разгара на последната ледникова епоха, която достигна своя връх преди около 21 500 години.

Учените отдавна спорят кога хората за пръв път пристигат в Америка. Те са смятали, че хората са пътували през сухопътния мост на Беринг, свързващ Азия със Северна Америка преди около 13 000 години, след като масивното ледено покритие Laurentide, което някога е покривало голяма част от Северна Америка, е започнало да се оттегля в Арктика.

Но множество по-нови открития от цяла Северна и Южна Америка, включително 30 000-годишни животински кости от мексиканска пещера и каменни инструменти от Тексас, предполагат, че хората може да са пристигнали много по-рано.

В националния парк „Белите пясъци“ (White Sands) в Ню Мексико Бенет от университета Борнмут в Пул, Англия, и негови колеги използвт няколко метода за изчисляване на възрастта на новоописаните следи, включително радиовъглеродно датиране на водни растения, вградени във и между отпечатъците.

„Едно от хубавите неща за отпечатъците е, че за разлика от каменните инструменти или костите, те не могат да бъдат преместени нагоре или надолу по стратиграфията и са фиксирани много точно“, казва той.

Но някои археолози все още не са убедени във възрастта на следите. Лорен Дейвис, антрополог от Държавния университет в Орегон, казва, че би искал да види изследователите да използват други техники за валидиране, за да проверят датите, преди да „разбият шампанското“.

„Това е едно от нещата, които пренаписват учебниците“, казва Дейвис. Ако по-нататъшната проверка потвърди възрастта на следите, откритието „ще ни разкаже каква невероятна способност имат хората да оцеляват и животът да процъфтява по време на екстремни глобални условия.

Следите от стъпките са предимно от деца и тийнейджъри, които са се скитали през скованата от лед земя на „Белите пясъци“ през ледниковия период. Отпечатъците на краката са открити заедно с тези на мамути, гигантски наземни ленивци и друга мегафауна, която е идвала до водата по-късно в сухия степен пейзаж.

Бенет планира да се върне в „Белите пясъци“ след пандемията, за да продължи да изучава човешките отпечатъци, надявайки се да научи повече за хората, които са ги оставили.

„Следите имат начин да ви свържат с миналото на нашите предци, което е удивително като нищо друго“, казва той.

Невероятно е да поставиш пръста си върху следата и да знаеш, че някой е вървял по този път преди 23 000 години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html