вторник, 7 май 2024 г.

Заев щял да промени словосъчетанието “български фашистки окупатор” от учебниците

Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев заяви, че прилагателното “български фашистки окупатор” от учебниците в страната ще бъде променено на “фашистки окупатор”.  Цитиран от медиите в Скопие, той каза, че това ще е една от стъпките на сближаване между РСМ и България.

„Никъде по света фашисткият окупатор не е с етнически цвят. Целта е да се изтрие думата „българин“. Ако има провокации към тази нация, а не към фашизма, не можете да кажете, че градите добросъседство“, рече Заев.

Ето цитата според официалната норма на северомакедонския език:

„Никъде во света фашистичкиот окупатор нема етничка боя. Целта е да се избрише думата “бугарин”. Ако има  провокации към таа нација, а не към фашизмот, не можете да кажете дека градите добрососедство.“

Трябва да гледаме към бъдещето, призова той. Не става ясно нито кога, нито как ще бъде направена редакцията в учебниците по история, които, както и у нас, се одобряват след сложна процедура.

За редакция на учебниците по история преговарят от години учени от Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси, но напредък няма и работата й не върви.

По повод изявлението на премиера на югозападната ни съседка Зоран Заев за необходимостта от предефиниране на отношението към участието на България във Втората световна война, историкът от Северна Македония Петър Тодоров подчерта, че основният проблем на страната ни не е дали ще я определят като фашистка, а като окупатор, цитира думите му Nezavisen.

Тодоров обаче казва, че в Северна Македония терминът „фашизъм“ се използва с лека ръка и често не на място. Той припомня, че в науката има сериозни дебати, които не са политизирани, дали България може да се счита за фашистка държава или не.

„По това време в България има десетки формации, които са профашистки. Има и партизански, но несравними с предишните. В България в периода 1934-44 г. всъщност има безпартиен режим, няма парламент, царят управлява своя народ, някои от фашистките организации са част от правителството, а някои политики на българското правителство са фашистки. Пример за това е Законът за защита на нацията, който е дискриминационен спрямо евреите, но такъв има и в Югославия през 1940 г. „Някои авторитарни действия на правителството не са част от фашизма, както в Италия“, обяснява Тодоров. Според историка не може да се пренебрегне фактът, че България е част от фашистката коалиция.

„Проблемът в отношенията с Македония не е дали ще ги наречем фашисти, а дали ще ги наречем окупатори. Там пише, че те не са били окупатор, а че са освободили Македония и точно в това е проблемът“, казва Тодоров.

„Македонците изобщо не трябва да изграждат негативни отношения в учебниците, не само за България“, казва Тодоров и напомня за българските фрази „един народ, две държави“ и „български земи“, които се използват, а „след това всичко вътре казва „това е мое“ и оттам се изграждат политики, които Балканите смятат за вредни“, припомня историкът.

Когато политик коментира историята, той ходи по тънък лед, коментира още Тодоров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html