вторник, 7 май 2024 г.

Италия арестува лидера на Каталуния Карлос Пучдемон

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е арестуван в Италия по искане на испански съд, съобщава Politico, като се позовава на изявление на адвоката на задържания, предаде Агенция „Фокус“.

Италианската полиция e арестувала каталунския сепаратистки лидер, когато той е пристигнал от Белгия в Сардиния в четвъртък, за да участва в културно събитие и да се срещне с лидерите на движението за независимост на Сардиния. Арестуван е на летището в Алгеро.

Пучдемон за пръв път избяга от Испания през 2017 г. в Белгия след неуспешен опит за обявяване на независимост, който испанските съдилища обявиха за противоконституционен. Оттогава белгийските съдилища блокираха екстрадицията на него и други бивши каталунски лидери по обвинения, с които те се сблъскват в Испания заради участието си в събитията около плебисцита за отделяне от испанското кралство и основаване на каталунска република. Преди това той беше арестуван в Германия през 2018 г., но не бе екстрадиран в Испания, след като германският съд реши, че испанските обвинения са твърде тежки.

В Италия сега Пучдемон беше арестуван по нова европейска заповед за арест, издадена от Върховния съд на Испания през октомври 2019 г., която след това бе спряна от белгийски съдия през януари 2020 г.

Пучдемон, който сега е евродепутат, беше лишен от имунитет през март. Той се обърна към Съда на ЕС в опит да спре отнемането на имунитета си, но искането му беше отхвърлено през юли, оставяйки го уязвим за преследване и евентуална екстрадиция в Испания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html