понеделник, 6 май 2024 г.

Вдовицата на загиналия пилот Терзиев: От Радев имам едно питане как съм?

 

Имаме основания да смятаме, че Валентин Терзиев се е смятал за подготвен за изпълнение на тази задача. Това каза министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов на пресконференция за резултатите от действията, предприети от МО и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който загина подполковник Валентин Терзиев. Съпругата на летеца Димитрина Попова, която присъства на пресконференцията, преди това разговаря с министъра. Тя постави редица въпроси, сред които „кой е бил подготвен за изпълнението на конкретната задача на загиналия пилот“.

За да го допусна до изпълнение на тази задача, значи че всичко е изпълнено, каза командирът на авиобазата „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев, попитан от Димитрина Попова изпълнени ли са всички изисквания в летателната подготовка за този ден и за това упражнение.

Ген. Петров ми се обади два пъти да ми предложи детето ми да отиде на лагер и аз да взема карта за почивка. И едно питане от Радев „как съм“, заяви на пресконференция жената на загиналия майор Валентин Терзиев – Димитрина Попова.

Имаше едни изявления, които не е трябвало да ги прави г-жа Попова. Контакти са търсени от наша страна, обясни Панайотов, запитан дали са търсили жената на Терзиев.

На въпрос дали е изпълнен ангажиментът за изплащане на обезщетение за смъртта на майор Терзиев, Панайотов заяви, че то е изплатено съобразно закона. Имаме потвърдително писмо, но не съм проверила сметката, обяви съпругата.

Попова настоя за отговор кога е извършвана подобна стрелба с МиГ-29 по падаща мишена, нощно време, но не получи конкретен отговор.

Самият Терзиев не е имал в практиката си такава нощна стрелба по мишена, каквато е изпълнявал по време на фаталното учение, а дневна стрелба с МиГ-29 е имал в практиката си един път, преди 5-6 години. Зад гърба си обаче е имал четири нощни учения. Защо на 47-годишен пилот е дадено да изпълни това военно упражнение, което не е изпълнявал никога, попита още вдовицата.

Отговорът беше, че час преди фаталния инцидент друг пилот също е изпълнил задачата, както и, че всички военни, независимо от годините им, трябва да преминат през такава подготовка. Оценката на ръководството и самия Терзиев е била, че той може да изпълни задачата.

На свой ред Димитрина Попова попита военния министър: Искам да ми кажете, гледайки ме в очите и в присъствието на сина ми, изпълнени ли са всички необходими изисквания в летателната подготовка за извършването на такова учение от подполковник Валентин Терзиев, като подчерта, че иска отговор реално, а не какво е на хартия.

Отговорът беше „да“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html