петък, 3 май 2024 г.

Олег Денисенко открива изложба-графика във Варна

Снимка: Art Gallery Largo / Арт Галерия Ларго

Днес, 22-ри септември 2021 от 18:30 часа в Зала 2 на Арт галерия Ларго във Варна ще се открие самостоятелна изложба-графика на украинския художник Олег Денисенко – победител в третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна през 2018-та година. Изложбата е част от съпътстващата програма на конкурса, който и този път се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

В експозицията са включени 35 творби на художника от последните 12 години. Графиките са изпълнени с класическите техники на дълбокия печат – офорт и суха игла. Денисенко е добре познат на българската публика. В богатата му творческа биография от над 65 самостоятелни изложби, 10 са проведени в България – в градските художествени галерии в Стара Загора, Шумен, Видин, Раднево, Нова Загора, Разград, Димитровград, във Фестивален и конгресен център Варна (2006) и в Националната библиотека в София (2009).

Денисенко има изключително харектерен, разпознаваем стил, изграден в годините от 1992-ра насам, (когато започват самостоятелните му изяви), благодарение не само на брилянтната си графична техника, но най-вече благодарение на типичните персонажи, които той създава в своите творби. Героите му са рицари или светци, крале или философи, ловци или музиканти, ще видим просяци и мечтатели, окрилени герои или герои с подрязани крила. За своето творчество ураинецът споделя: „Всички теми, които засягам в работата си, са вечни и следователно модерни. В центъра винаги е човек с неговите постоянни проблеми в продължение на много хилядолетия. Всичко това се отнася за философията и психологията на човешкото съществуване. И това е неразделна част от изкуството.”

Широк светоглед, изключителна ерудиция, неуморна любознателност са качествата, помагащи на Денисенко в създаването на неговите творби. От младежките си години той е увлечен от историята и археологията, които му повлияват изключително при изграждането на образите и историите в неговите произведения. В интервю авторът споделя: „Основата на моята работа е класическото културно наследство. Разчитам на него и се опитвам да запазя традицията максимално, интерпретирайки класически сюжети…. Но основното в изкуството е висококачествения интелектуален продукт. Трябва да е истинско и интересно. Обединението на силна идея и перфектно изпълнение е истинското изкуство за мен.”

Изложбата продължава до 05 октомври 2021.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html