вторник, 30 април 2024 г.

Дългата ръка на Сорос зад скандала с Кристалина Георгиева

Американският милиардер Джордж Сорос е в основата на международния скандал с участието на Кристалина Георгиева и съветникът й Симеон Дянков, твърдят пред вестник „Галерия“ финансови анализатори, които следят кариерата й. Сега тя е шеф на Международния валутен фонд, а преди това беше изпълнителен директор на Световната банка. Твърди се, с подкрепата на Джордж Сорос, близостта с когото никога не е крила.

Джордж Сорос

Одит на голяма адвокатска кантора в Световната банка показа, че Кристалина Георгиева е оказвала натиск над служители, за да вдигнат рейтинга на Китай в класацията „Да правиш бизнес“. Случаят е от 2018 година, когато Световната банка търси пари от Китай, за

да увеличи капитала си и се очаква да получи 13 млрд. долара.

В същото време зад Океана Джордж Сорос започва битка с мощната икономика на най-голямата азиатска държава. Според него Китай са заплаха за САЩ.

„На пръв поглед действията на Сорос и Кристалина са в различни посоки, но крайната цел е Китай да налее пари в Световната банка и така да инвестира в развитието на държави, които са важни на САЩ“, казва източникът ни от финансовите пазари. Според него няма как Кристалина Георгиева да предприеме този рисков ход без благословията и напътствията на Сорос.

За връзката между двамата се знае от години, още когато

шефът на „Отворено общество“ подкрепи кандидатурата й

за генерален секретар на ООН, но тя остава осма при гласуването.

През 2014 г., когато беше еврокомисар, лично Сорос й връчи едноименната награда на фондацията си, с парите на която пряко в по-слабо развитите страни.

За соросоид у нас минава и съветникът на Кристалина Георгиева – бившият финансов министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Той е бил съветник на Георгиева като шеф на Световната банка и също е уличен в доклада на одиторите, че е оказвал натиск над служители за повишаване на показателите на Китай в класацията „Да правиш бизнес“.

За връзките на Кристалина Георгиева със Сорос се говореше най-много, когато беше еврокомисар. Тя и Симеон Дянков са сред най-доверените служебни лица и на бизнесмена Иво Прокопиев, който открито лобира за интересите на Сорос в България и щедро получава грантове от Отворено общество всяка година.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html