понеделник, 29 април 2024 г.

Мистериозен обект експлодира на Юпитер (видео)

Съвсем наскоро мистериозен голяма обект експлодира на Юпитер. Точно в този момент любителят-астроном Харалд Палеске от Германия и Хосе Луи Периера от Бразилия са наблюдавали и заснели събитието от 13 септември. Експлозията в горната атмосфера на Юпитер е наблюдавана и от небесни любители от Италия и от Франция.

Ако бъде потвърдено, това ще е едва осмият подобен сблъсък в Юпитер, наблюдаван от врязването на кометата Шумейкър-Леви 9 в атмосферата на планетата през 1994 г. Интересното е, че преди да се удари в „гиганта“, притегателните сили на Юпитер раздробяват Шумейкър-Леви 9 на няколко по-малки фрагмента, които се удрят един след друг в планетата. След удара те оставят тъмни петна по облаците на Юпитер, някои от които с размера на Земята. Сблъсъкът е широко отразен в световните медии, а кометата е наблюдавана отблизо от астрономите по света. Сблъсъкът предоставя важна информация за Юпитер и осветлява неговата роля в намаляване на космическите отломки във вътрешната Слънчева система.

На Земята са разположени много камери – професионални и любителски – насочени към Слънчевата система. Те следят нейните части за събития, които биха могли да ни помогнат да разберем миналото на планетата ни и евентуално бъдещето й. И една от професионалните камери е уловила напълно случайно и непланирано събитие, определено от астрономите като рядко и вълнуващо.

Тези камери на Земята са засекли нещо огромно, което удря Юпитер. Те уловили ярката светкавица, която изглеждала като явление в горните атмосферни слоеве на Юпитер.

Като най-голямата планета в Слънчевата система гравитацията на Юпитер предполага, че тя е най-силно засегната от подобни сблъсъци, но ние рядко ги виждаме. Досега астрономи аматьори уловиха астероид или комета, ударила газовия гигант през 2016 г. и сблъсък с астероид през 2019 г. Последното събитие позволи на учените да изчислят колко често Юпитер е удрян от нещо достатъчно голямо, за да създаде светлина, видима от Земята.

Смята се, че около 20-60 обекта се разбиват на планетата всяка година, но настоящият е едва осмият регистриран.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html