понеделник, 6 май 2024 г.

Разкриха тънка връзка между проекта Петков-Василев и списъка „Магнитски“

Кирил Петков и Асен Василев, колаж

Сайтът glasove.com разкри връзка между новите политически лидери Кирил Петков и Асен Василев и лице, включено в българския списък по закона „Магнитски“, одобрен и публикуван преди три месеца от служебното правителство, в което министри бяха и Петков и Василев.

Пепа Веселинова Гроздева-Михова, чието име присъства в списъка „Магнитски“ е съдружник на Диана Дамянова в рекламната агенция „Д енд Д – агенция за връзки и проучване на обществеността“ АД. От няколко седмици Диана Дамянова организира рекламата на новия проект на Асен Василев и Кирил Петков, а Лидия Колева е техен официален пиар. Лидия Колева е служителка в агенцията „Д енд Д“ на Дамянова.

Част от списъка на физическите лица по „Магнитски“, публикуван от Министерството на финансите, оглавявано от Асен Василев, източник glasove.com

Проверка на glasove.com в Търговския регистър показва, че Пепа Гроздева е член на Съвета на директорите в агенцията на Дамянова. Те са заедно поне от 10 години. Същевременно името на Гроздева фигурира в разширения списък на асоциираните лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерството на финансите на САЩ. Списъкът бе публикуван на 15 юни от Асен Василев и финансовото министерство, което оглавяваше тогава.

За „асоциирани лица“ се смятат „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол“ на фирми и организации, които са „притежавани, контролирани или управлявани през последните 5 години“ от Делян Пеевски или Васил Божков.

Сред тях попадат добре познати лица като майката на Пеевски Ирена Кръстева и сътрудниците на Божков Георги Попов и Александър Тумпаров.

Пепа Гроздева-Михова е управител на една от фирмите на Васил Божков. По данни от регистрите става ясно, че тя е била част от съвета на директорите във фирмата „Ню дизайн айдиъс“.

Диана Дамянова, сн. glasove.com

„Напуснах рекламния бизнес преди осем години и оттогава се занимавам професионално само с игра на бридж. Постигнахме изключителното трето място на световното първенство в Лил през 2018 г. Агенцията „Д енд Д“ няма нито официални, нито неофициални отношения с новия проект на Асен Василев и Кирил Петков. Лидия Колева, която работеше преди много години при нас за осем месеца, а после беше дългогодишен пиар в държавната администрация, е попаднала в новия проект по свое желание и воля, а не като представител на агенцията. Пепа Веселинова Гроздева-Михова, с която бяхме съдружници наистина е в списъка по „Магнитски“, което тя и обжалва. Попаднала е там, защото беше в управлението на фирма на Васил Божков, която така и не разви дейност“, заяви за „Гласове Диана Дамянова.

„Аз самата наистина помагам на Асен Василев и Кирил Петков, но като частно лице и без заплащане. Всъщност принципът при тях е точно такъв за всички, които сега се включват в проекта – те са доброволци. Рекламната агенция, която оглавявах преди време, няма нищо общо с техния проект. Нито формално, нито неформално. С „Лукойл“ се разделихме много отдавна с взаимно уважение и хората, които ме познават, знаят, че съм отдадена единствено на професионалния спорт по бридж. В последните години обиколих света три пъти. По тази линия познавам и майката на Даниел Лорер, която е много добър професионален бриджьор. По тази линия го препоръчах на Асен Василев, с когото се познаваме от години. Искам да подчертая, че моите ангажименти към новия проект са изцяло в лично качество, без заплащане и без официално обвързване. Само на доброволни начала“, подчерта Диана Дамянова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html