понеделник, 6 май 2024 г.

Няма прошка за Радев, ДПС ще го гони до дупка

Хамид Хамид, ДПС, кадър Нова телевизия

Движението за права и свободи не може да прости провокацията на президента Румен Радев при въпроса му коя е родината-майка на лидера на партията Мустафа Карадайъ, заяви в интервю за Нова телевизия Хамид Хамид.

ДПС е подкрепила Радев за първия му мандат, но впоследствие е видяла разделението на страната и на институциите. „Г-н Радев беше избран с гласовете на ДПС и това е факт. Нашата подкрепа е скромна, но много често тази малка подкрепа е решаваща“, посочи Хамид.

Той съобщи, че предстои обсъждане на темата в Централния съвет на Движението. Макар за момента да не се обсъждат имена, ДПС ще реши дали да не издигне свой кандидат в изборите за държавен глава. Такава възможност не е изключена, подчерта Хамид Хамид.

ДПС не се притеснява от проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Не очаква отлив на свои симпатизанти, обясни още представителят на Движението.

„Факти и доказателства срещу Пеевски по „Магнитски” няма. Ние ще защитаваме всеки, докато не ни покажат неоспорими доказателства срещу него”, заяви още Хамид Хамид. Той подчерта, че в разширения списък само две от 64-те фирми са свързани с бившия народен представител от Движението.

„В ЕП се чуха различни позиции от различни представители. Това, което стана ясно, е, че Европа няма да допусне едностранни действия на която и да е държава. Ясно се чу позицията на ДПС, че няма как да се допускат действия, които нарушават европейските регламенти. Получи се много остро писмо от Европейския парламент до Българското правителството, в което се настоява за бърз отговор какви са тези действия в противоречие на правата на Европейския съюз”, обясни Хамид.

Според него депутатите в ЕП са се обединили около тезата, че липсват законодателство и необходимите институции, които да взимат мерки срещу корупцията в Европа. Хамид подчерта, че е доказано с достатъчно факти, че по отношение на Делян Пеевски са представени твърдения чрез лобистки компании, а чиновниците в САЩ са подведени.

„Четохме доста интересни неща от лобистите. Те могат да стигнат до всеки чиновник в САЩ. От една страна са тези голословни твърдения, от друга страна са фактите. Ние имаме отговори от всички институции в страната, че няма данни за корупция. Нали не мислите, че министърът на правосъдието Янаки Стоилов или вицепрезидентът Илияна Йотова ще излъжат. Данни няма”, каза Хамид Хамид.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html