понеделник, 6 май 2024 г.

Русия разчете черната кутия на МиГ-29, в който загина Терзийски

Черната кутия на МиГ-29 е разчетена и изводът е, че пилотът е загубил пространствена ориентация. Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Днес сутринта ми беше докладвано, че черната кутия е разчетена. Резултатите са налице и потвърждават направените от разследването на Военна полиция заключения. Нямаме окончателен доклад по въпроса, но първоначалните резултати потвърждават вече направените заключения“, допълни още той.

Припомняме, че на 13 септември бе обявено, че за Русия ще замине екипът, който трябва да представи за разчитане „черната кутия“ на падналия преди три месеца в Черно море МиГ-29.

Датата за заминаването на екипа на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура беше посочена от служебния министър на отбраната Георги Панайотов, който е и в новия служебен кабинет. А забавянето беше обяснено с подготовката на документи. Беше предпочетено това да бъде направено от РСК-МиГ в град Курск.

На 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС – „Шабла 2021“. Черната кутия на изтребителя бе търсена в продължение на 2 седмици и извадена от 70 метра дълбочина, но със скъсан лентов кабел.

Дни след това Министерство на отбраната разпространи доклада на Военна полиция за авиоинцидента, в чието заключение пише, че най-вероятната причина за настъпването на катастрофата е „загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море“.

Веднага след оповестяване на доклада съпругата на пилота Димитрина Попова реагира с думите: „Много информация знам за ВВС, но не знаех че военнослужещите нареждат на ръководния състав. Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената ОСНОВНА ПРИЧИНА всъщност не е основна“.

Два дни по-късно служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви: „че не става въпрос за пилотска грешка“. От своя страна адмирал Емил Ефтимов допълни, че разследването е в началото си, но напомни, че системните проблеми с недофинансирането на отбраната у нас са част от докладите на щаба.

Георги Панайотов коментира днес и упреците на ГЕРБ за случая със смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев в „Чешнегирово“. По думите му по темата се говорят не просто неистини, а откровени лъжи:
„През последните два-три дни, а и преди това се сипят лъжи. Нито Министерството на отбраната, нито Военна полиция са извършвали разследване на инцидента, при който се стигна до смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. Ние нямаме това право. Това разследване се извършва от Военна прокуратура. По тази причина нито МО, нито Военна полиция са могли да му повлияят – просто защото не са участвали в него“.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html