понеделник, 6 май 2024 г.

Кирил Петков: Търсим партньори с успешна кариера извън политиката

„Сигурно е, че хората, с които ще се заобиколим, ще бъдат със същия профил, с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно досие извън политиката – да си независим значи да имаш алтернатива. Ако си мечтаеш само и единствено за политическа кариера, ти ставаш зависим.“, каза днес Кирил Петков, обявявайки своя проект заедно с Асен Василев и подчертавайки, че той не е инженеринг.

От думите му следва, че председателят на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов не отговаря на това условие, тъй като извън политиката той няма никаква кариера. Припомняме, че Петков е афиширан като един от основателите на партията на Христо Иванов, но по думите на участници не е присъствал на официалното учредяване. Впрочем повечето от хората в листите на ДБ са само с политическа кариера.

„С Асен Василев влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот и ще бъдем участници в следващите избори“, заяви бившият вече служебен министър на икономиката Кирил Петков. Каза още, че се обсъждат варианти за явяване на парламентарните избори на 14 ноември, тъй като време за регистриране на партия няма.

„Няма да се заобиколим със зависими хора. Няма да има президентска партия. Подкрепяме Радев, но партията няма да е негова“, посочи Петков. „Ще имаме разговори с много партии, с „Екогласност” – също. Условието към всички е едно – повярвайте ни, не искаме да имаме споделена обща идея, а да продължим направеното през последните четири месеци“.

От колегите им в досегашното правителство той и Василев биха работили с образователния министър Николай Денков, който обаче запази поста си и в новия служебен кабинет.

„Аз и министър Василев сме единствените министри в момента, които сме в екип. Министър Николай Денков с удоволствие бихме поканили да бъде част от промяната, но той се върна в ролята си и показа отговорност, че тази му роля е най-доброто, което може да направи“, каза Кирил Петков.

„Много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели“ – отговори Петков на въпрос с какви партии се водят разговори.

Асен Василев:

По отношение на новия проект, към който се очаква да се присъедини, Асен Василев заяви, че ще помисли още няколко дни преди да даде конкретни отговори. Днес той предаде поста на финансов министър на Валери Белчев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html