понеделник, 6 май 2024 г.

Европа критикува България за ваксинацията и върховенството на закона

България се очерта като черна овца в създаващия се европейски здравен съюз, защото прави впечатление с драстично ниското си ниво на ваксинация срещу ковид-19. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европарламента годишния си Доклад за състоянието на Съюза и заяви: „Има тревожни разлики между страните членки в равнището на ваксинация“. Тя не назова поименно България, но официалната европейска статистика сочи, че нашата страна е ваксинирала само 20% от пълнолетното си население, докато средното равнище в ЕС е 70%. Другата видимо изоставаща държава е Румъния, но със своите 34% ваксинирани се представя значително по-добре от България.

„Предлагам да се учреди нова мисия за подготвеност в сферата на здравеопазването и тя да бъде финансирана от „Екип Европа“ с 50 млрд. евро до 2027 г. Така нито един вирус няма да се превръща в пандемия“, каза Фон дер Лайен, която настоява за европейски здравен съюз с хармонизирана политика, каквато има в други области. Председателката на ЕК се похвали, че в ЕС са поставени 700 млн. дози ваксини (при население от 456 млн. души), а още 700 млн. дози са предоставени на 130 други държави, което превръща Европа в най-щедрия донор на ваксини в света. Европейски ваксинационни сертификати са получили 400 млн. души.

Друга важна тема в речта на Фон дер Лайен, която силно засяга България, бе за върховенството на закона. Та даде да се разбере, че Еврокомисията си е взела поука от двата си беззъби доклада през 2020 и 2021 г. и ще подготви през 2022 г. доклад с препоръки за всяка държава, в която бъдат открити дефекти на съдебната система и борбата с корупцията. Такива препоръки впрочем фигурираха в последните доклади на ЕК за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, който още не е отменен официално, макар че постепенно се замества от новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона във всички държави от ЕС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html