вторник, 7 май 2024 г.

Тежка зима с високи цени удря София

Иван Хиновски, кадър БНТ

Цените у нас се движат нагоре, това става благодарение на все по-високите цени на енергоизточниците. Зимата ще бъде тежка, а най-силно ще я усетят софиянци, тъй като топлинната енергия вече поскъпна, а не е изключено и ново поскъпване от началото на 2022 година. Това предупреди пред БНТ Иван Хиновски – депутат от „Има такъв народ“ и председател на Комисията по енергетика в парламента.

Според Хиновски състоянието на „Топлофикация София“ е много тревожно, а това ще се отрази на нормалния начин на опериране на дружеството, от чиято услуга зависят толкова много граждани и домакинства в София.

По думите му основните причини за увеличението на природния газ са пазарните процеси и растящите цени на емисиите.

На политическия фронт Хиновски се похвали, че в Комисията по енергетика в парламента цари пълен консенсус и няма спорове между партиите. В енергетиката има тежки, рискови и обективни процеси, но от дълго време има консенсус. Единствените разлики между народните представители в комисията са кога да бъдат обявени сроковете за затваряне на комплекса „Марица изток“, разкри Иван Хиновски.

Той увери, че депутатите в Комисията по енергетика са направили много неща, но проблемите пред българската енергетика, които се замитат са – бъдещото на ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Топлофикация София“. Хиновски предлага в подхода за решаването на бъдещето на комплекса „Марица изток“ създаването на специализирано предприятие, което ще поеме голяма част от работещите в преходния период, когато минната дейност постепенно ще намалява.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html