понеделник, 6 май 2024 г.

Японският „Малечко-Палечко“ в София

Снимка: Senju Project / Сенджу проджект

Театралната формация „Сенджу“ представя „Иссън Боши“ (японският Малечко-Палечко) на 10 и 11 септември в кино-театър „Освобождение“.

Спектакълът е българско-японски проект, с много внимание към детайла и японската култура, разказват от екипа. По думите им зрителите ще се насладят на ръчно изработени кукли Такеда, както и марионетки-гиганти, театър на сенките, авторската музика на Мария Михайлова и стиховете на Мария Донева.

Иссън Боши е толкова малък, колкото оризово зрънце. Но въпреки това е умен и смел. Може да чете и пише, а освен това учи за самурай. С помощта на купа, игла и една очарователна риба кои, слънчевото момче стига до големия град Киото. Там той успява да си намери работа, среща красивата девойка Ханако и се изправя срещу страшното чудовище Они.

Историята учи, както се казва и в стиховете от представлението, че „Целият свят е така подреден! Аз ти помагам – ти утре на мен!“.

Театралната формацията „Сенджу“ е създадена през 2018 година с премиерата на спектакъла „Дъщерята на самурая“. Мисията й е да пази традициите на театър Такеда и да ги представя пред широката публика в България и по света. Ментор на формацията и част от екипа е Сенджу Такеда – последният представител на театър Такеда в Япония и единственият наследник на тази марионетна традиция в света.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на културата и столичната програма „Култура“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html