понеделник, 6 май 2024 г.

Защо ковид удря тежко бебетата и какво да правят родителите?

сн. илюстративна

Бебетата изкарват по-тежко болестта от COVID-19, защото нямат имунна система. Те биха имали антитела от майката, но ако тя не е преболедувала, бебето е свръхподатливо на инфекция. Това обясни пред бТВ шефът на клиниката по педиатрия в болница „Токуда“ д-р Калин Лисички.

Той добави, че виновни за заразяването на толкова малки деца са именно възрастните. „Най-малкото дете, което съм виждал с коронавирус, беше на 40 дни, след кръщене се заразява“, каза Лисички.

При най-малките деца до 3 месеца коронавирусната инфекция протича с необичайни симптоми, като един от първите е отказ от хранене. При по-голям вирусен товар се наблюдават същите симптоми като при възрастните хора“, каза Лисички.

Той даде съвет на родителите на бебетата под 3 месеца да потърсят лекарска помощ при всичко необичайно. „Трябва максимално ограничаване на контактите. Малките деца, новородените, тези до 1 годинка са податливи на инфекция. Ограничаване на контактите и фанатично миене на ръце“, добави Лисички.

Той е за ваксинацията на децата от 12 до 15 години, защото има доказателства, че тя създава добър имунитет. При по-малките също е за, стига проучванията да покажат добри резултати в изграждането на имунитет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html