вторник, 7 май 2024 г.

Как живее един от изгонените от България руски дипломати

В България името му се появява в новините, когато София изгони поредните руснаци за шпионаж. В качеството си на председател на външната комисия, Слуцки казва, че това е „антируска пропаганда“.

Из коридорите и залите на руската Държавна дума Леонид Слуцки е известен като гласовит патриот и властен председател на комисията по външна политика. Той е вторият човек в йерархията на националистическата Либералдмократическа партия.

Слуцки попадна под удара на американските финансови санкции заради анексирането на Крим през 2014 г. Името му се свързва и със серия от обвинения в сексуален тормоз, отправени от няколко журналистки, които отразяват работата на руския парламент.

Леонид Слуцки води много по-скъп живот, отколкото му позволяват официалните доходи, показва ново разследване на Радио Свободна Европа. Профил в социалните мрежи на неговата 11-годишна дъщеря, както и други източници, разкриват, че в последните три години Слуцки и семейството му прекарват значително време в луксозна вила на морския бряг в югозападна Турция. Дъщеря му живее там през повечето време в последните 12 месеца. От 1 септември пък дъщерята на Слуцки вече учи в частно американско училище в Швейцария, което струва 88 хиляди долара годишно.

Разкритията на руската служба на Радио Свободна Европа добавят още детайли към живота на Слуцки, които видимо не отговарят на декларацията за доходите му. За 2020 г. той е декларирал приходи от 77 хиляди долара, а съпругата му – от 3500.

През 2018 г., веднага след обвиненията в сексуален тормоз, Слуцки даде интервю за списание „Сноб“.

„Не си купувам луксозни стоки. Предпочитам да харча парите си за по-сериозни неща. Например, за реставриране на църкви“.

През февруари 2018 г. четири журналистки, които отразяват работата на парламента, обвиниха Слуцки в сексуален тормоз и казаха, че ги е докосвал без позволение.

Обвиненията предизвикаха скандал в Русия, където подобен тормоз е често срещан и обикновено не се разследва.

Етичната комисия на Думата стигна до заключение, че Слуцки не е имал „неприемливо поведение“. Десетина издания изтеглиха своите репортери от Думата в знак на протест.

По същото време базираният в Латвия сайт „Медуза“ съобщи, че Слуцки и съпругата му изпращат по-малката си дъщеря Лидия в едно от най-скъпите частни училища в Русия.

През 2018 г. Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални разкри, че жената на Слуцки е купила автомобил Bentley Mulsanne, който на Запад се продава за над 300 хиляди долара. Според организацията на Навални покупката е била финансирана с безлихвен заем от 25 милиона рубли (440 хиляди долара), отпуснат от азербайджанския милиардер Мардахай Юшваев.

Според Навални заемът има връзка с лобиране за интересите на Юшваев в строителния бизнес в Москва чрез депутата Владимир Ресин, близък до бившия кмет Юрий Лужков. Ресин също беше за кратко изпълняващ длъжността кмет на Москва, след като Лужков беше уволнен през 2010 г.

Разследването на Навални разкри, че притежаваният от Слуцки мерцедес е засечен 825 пъти само за година в пътни нарушения, повечето от които са за каране в насрещното. Слуцки не е платил глобите и признава това в същото интервю за „Сноб“.

Видео кадрите и снимките показват, че жената на Слуцки и дъщеря им Лидия прекарват значително време в Турция от 2019 г. насам. Една от вилите в комплекса, където Лидия е отседнала през юли 2019 г., струва 3 милиона евро, пише в сайта за продажби на курорта.

Други видео кадри показват, че Лидия Слуцка живее почти постоянно във вилата от октомври 2020 до април 2021 г. Радио Свободна Европа не успя да установи дали вилата е собственост на Слуцки или на някой друг.

В началото на август Лидия показва как се готви за приемни изпити в The American School в Швейцария, училище с пълен пансион, където таксата доближава 100 хиляди евро годишно.

В един от последните си постове в TikTok, Слуцка публикува видео, в което тя носи униформа на споменатото училище в Лугано. Тя се хвали, че очаква да получи след няколко години и швейцарски паспорт.

В друго видео Лидия Слуцка показва колекцията си от скъпи маратонки и държи пачка от 100-доларови банкноти.

На 8 юли пък е качено видео, в което се вижда самият Слуцки, застанал пред частен самолет на летището във Внуково, очевидно на път за Турция.

Други клипове в профила в TikTok добавят доказателства към разкрития на други руски медии за Слуцки – че той е тясно свързан с азербайджански бизнесмен, част от московската строителна фирма „Площад Киевски“.

Компанията е построила едни от най-големите търговски центрове в Москва и се контролира от милиардер на име Год Нисанов, описан от разследващото издание „Проект“ като „царя на руските имоти“.

Видео кадри от профила в TikTok показват как Лидия Слуцка нарича Нисанов „чичо“ и „най-добрия приятел на татко“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html