вторник, 7 май 2024 г.

Вадят инфо за пране на пари при сараите на Доган в „Росенец“

Калоян Янков (в средата), председател на комисията „Росенец“, сн. БГНЕС

„Ахмед Доган не е обикновен пенсионер. Той е видна политическа личност, което е едно определение според Закона за мерките срещу изпирането на пари, който ползва като свое имущество за десетки милиони левове, принадлежащо на фирми с неясни или скрити офшорни собственици или собственост на очевидно подставени лица.“ Това обяви в интервю за БНР депутатът Калоян Янков от „Демократична България“, председател на Комисията „Росенец“.

„Тук имаме две различни фирми с фиктивен или симулиран бизнес – тоест това е хипотезата, в която ние викаме г-н Доган. Викаме го, защото ползва тези имоти и защото има съмнения около собствеността и бизнеса на тези фирми, които са и свързани с него“, каза Янков.

Според него една фирма е със скрита собственост. „Не знаем кой стои зад нея, тя притежава над 100 дка в парка „Росенец“, другата първоначално е била собственост на секретарката на Ахмед Емин, а през 2014 г. е прехвърлена на дъщерята на активист на ДПС. Тази фирма има задължения към края на 2019 година в размер на 51 млн. лв. и загуби от 24 млн. лв. и приходи от продажби 611 хиляди лева“, разкри депутатът от „Демократична България“.

„Това много ме озадачи – това означава, че фирмата е във фалит. Очевидно няма истински бизнес. Тя служи като депо за акумулиране на пари за закупуване на имоти, те пък се ползват ексклузивно след това от Доган“, поясни още Янков.

„Това е видим регулаторен похлупак за нарушения – това е валидно за „Росенец“ – нашата комисия установи 6 класически индикатора за пране на пари“, каза още Янков.

Почетният председател на ДПС отново бе поканен днес за изслушване в комисията „Росенец“. Повторното гласуване се наложи заради оспорване на кворума на предишното заседание. За извикването му гласуваха 7 депутати, а двамата представители на ДПС бяха против, което доведе до спор между председателя на комисията Калоян Янков и депутата Хамид Хамид.

Народните представители решиха още да поканят за изслушване министъра на вътрешните работи, който да докладва за реда и организацията на масовите мероприятия на 11 юли 2020 г., които ескалирали и само намесата на полицията предотвратила сблъсъците.

На гласуване не бяха подложени предложенията на ДПС да бъдат поканени всички 5800 участници в протеста в защита на Доган и журналистите на „Капитал“, които са били на катамарана, тъй като председателят на комисията ги определи като „смехотворни“.

Заседанието беше преждевременно закрито заради напускането на депутата от ДПС Рамадан Аталай в знак на протест, че комисията се занимава с несвойствени въпроси. Следващото заседание на комисията е насрочено за 14 септември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html