понеделник, 6 май 2024 г.

Ансамбълът се цели в златото и на световното в Япония

За нова порция златни медали отиват на световното първенство в Япония гимнастичките ни от ансамбъла по художествена гимнастика. „Готвим се бъдещите златни медали, които искрено вярвам, че ще спечелим“, каза треньорът Весела Димитрова. Грациите, които спечелиха злато в многобоя на олимпиадата в Токио, бяха наградени от държавния глава Румен Радев на специална церемония в президентството. Всички медалисти получиха от президента почетен знак и грамота „за изключителен успех в световния спорт“.

„Починахме си добре и продължаваме да работим. Готвим се за световното първенство и бъдещите златни медали, които искрено вярвам, че ще спечелим. Моите наблюдения от тренировките, които наблюдавах – има много качествени гимнастички, които с огромно желание биха искали да бъдат заместнички на нашите олимпийски шампионки. Засега планираме подготовката да бъде тук, има много стриктни мерки относно провеждането на световното първенство и кой точно и конкретно на коя дата да пристигне, така че подготовката ще бъде тук. На 22-ри трябва да пристигнем в Япония, след това от 26 до 31 октомври са нашите състезания“, розясни Димитрова и програмата ни за Световното в Япония.

Тържеството уважиха министърът на спорта Андрей Кузманов, както и председателят на БОК Стефка Костадинова. „Пътят към Токио не беше лек, но вие показахте какво означава българският дух и воля за победа“, каза президентът Радев. „Не само постигнахте целите си, но и се превърнахте в най-достойните посланици на България. Целият свят отново слуша „Мила родино“ и говори отново за успехите на българския спорт. Вие записахте със златни букви вашите имена в славната история на българския спорт. Вие се превърнахте в пример за подраждание на всяко спортуващо дете и бъдеща звезда“, каза още Радев.

По-рано Общото събрание на членовете на Българския олимпийски комитет отчете като отлично представянето на страната ни Игрите в Токио. В японската столица българските олимпийци записаха впечатляващ успех – 3 златни, 1 сребърен и два бронзови медала. Отвоюваните в пет спорта 6 отличия наредиха страната ни на 30-о място в крайното класиране по нации, което е огромен скок напред в сравнение с последните 3 олимпиади (Пекин 2008 – 40-о място, Лондон 2012 – 51-во и Рио2016 – 54-о място). 10 български състезатели спечелиха медали, което е една четвърт от състава на спортистите ни в делегацията за Токио.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html