неделя, 5 май 2024 г.

Хаосът в НС продължава! Депутатите не знаят как да оправят кашата със закона за НСО

 

„За нас темата приключи. Вчера имаше процедура да се удължи заседанието до приключване на дневния ред и тази точка с гласуване. В този смисъл вие помните, че и ние, и колегите от БСП се противопоставихме на това, защото смятаме, че  можеше и днес това гласуване да се проведе. Въпреки това мнозинството го отхвърли. Сега обаче те смятат, че трябва да се прегласува отново“, каза Десислава Атанасова.

Христо Иванов заяви, че в пленарната зала ще стане ясно как ще се постъпи.

Вчерашното заседание на Народното събрание завърши със скандал и неяснота дали промените в Закона за Националната служба за охрана са приети в нарушение на парламентарния правилник.

Според Ива Митева, като вносител на един от законопроектите, функциите на НСО трябва да бъдат ограничени до охрана.

„Смятам, че това е служба за охрана, а не е служба за транспортни услуги“.

Вносителят на другия проект Николай Хаджигенов от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“  влезе в спор с Десислава Атанасова от ГЕРБ трябва ли главният прокурор да остане извън кръга на охраняваните лица.

Двете заместник-председателки на НС Росица Кирова и Виктория Василева влязоха в спор дали текстовете са приети, тъй като в залата имаше кворум, но гласуваха под 121 депутати. Сред шума и дрязгите остана един самотен въпрос – „Решението прието ли е или не е прието?“. Депутати от различни парламентарни групи се обвиниха взаимно в непознаване на Правилника на Народното събрание.

Свиканият Председателски съвет в парламента не стигна до единодушие.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html