понеделник, 6 май 2024 г.

Димитър Ганев: Политиката отдавна е изкушила Кирил Петков и Асен Василев

 

„Очевидно се върви към нов партиен проект и знаци в тази посока има вече повече от месец. Ако се направи един по-задълбочен поглед на позициите и поведението на Петков и Василев в последните години, ще се види съвсем ясно, че политиката ги е изкушавала отдавна. Асен Василев беше служебен икономически министър в кабинета на Марин Райков през 2013 г. Кирил Петков е сред учредители на “Да, България”. И двамата очевидно от доста време имат отношения с Румен Радев, защото още в края на 2020 г. представяха част от проектите за модернизация, което беше инициатива на президентската администрация“ казва социологът от „Тренд“ Димитър Ганев в интервю за „24 часа“ и уточнява:

„Участието им в настоящия служебен кабинет ги направи разпознаваеми и им натрупа политически капитал. Очевидно ще използват този политически момент, когато са на гребена на вълната, въпреки че нямат развита организационна инфраструктура като партия. Най-вероятно ще използват регистрацията на вече създадена формация и впоследствие ще правят структури и ще развиват партийно строителство.“

Социологът коментира защо решението да се включат в политиката е толкова бързо:

„Да участват толкова скоро на избори вероятно е продиктувано от анализа, който си правят, че следващите избори може да са и след години, а тогава, както се казва – я камилата, я камиларят. Ключов въпрос, на който вероятно скоро ще получим отговор, е дали това ще е самостоятелен проект на Петков и Василев, или се създава президентска партия.“

На въпроса на колко процента би могла да разчита една подобна партия и от кого ще вземе гласове, Димитър Ганев казва:

„Доверието към Кирил Петков като личност сега е високо, но това далеч не означава, че то автоматично ще се прехвърли към евентуална партия с него начело. В момента към Петков симпатии изразяват електоратите както на “Демократична България”, така и на БСП и “Изправи се! Ние идваме”. Положително, но не дотам е и отношението към Петков от страна на симпатизантите на “Има такъв народ”.

Тук въпросът е доколко тези хора ще предпочетат да гласуват за новата партия на Петков или ще останат верни на сегашните си избраници. Петков и Василев са с политическия профил на “Демократична България”, с този политически код, ако щете. Недвусмислено основната електорална опора ще бъде от избиратели на “Демократична България”. И тук вече на дневен ред идва друг въпрос – каква ще бъде щетата за тях от евентуална нова формация около Петков. И ще станем ли свидетели на поредно разцепление в тази общност на няколко партийни парчета?, смята Ганев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html