вторник, 7 май 2024 г.

Хаос в парламента! Депутатите не знаят дали махнаха охраната на Гешев

Бъркотия и хаос настана в парламента, след като депутатите гласуваха на първо четене законопроектите за промени в закона за НСО на председателката на НС Ива Митева и Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Те предвиждат службата да не пази главния прокурор Иван Гешев, но никой не разбра дали законопроектите бяха приети или не. Депутатите се скупчиха около зам.-председателката на НС Росица Кирова и започнаха да говорят един през друг. Други като Мая Манолова и Тошко Йорданов се опитаха да вземат думата. Трети пък започнаха да правят видео на телефоните си. В зала останаха само членовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Именно те гласуваха „за“. ГЕРБ пък излязоха след скандал от по-рано. В залата няма и нито един депутат на БСП, тъй като те са на заседание на Националния съвет на партията, на който се очаква да се вземе решение кога социалистите да върнат третия мандат на президента.

Според таблото, показващо резултатите от гласуването, законопроектите са приети със 98 гласа „за“, но гласувалите бяха само 100 души, а за да има кворум са нужни 121. Това обясни Росица Кирова, докато други ровеха из правилника на НС, като депутатът на ИБГНИ Николай Хаджигенов. Според Кирова законопроектите не са приети. За да се убеди, че е така, тя обяви почивка, която обаче продължи само минута, след което се завърна на мястото си, посрещната от бурни аплодисменти.

След още разправии пред трибуната, започна поименна проверка на депутатите, по предложение на председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и на съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова, за да се установи колко души са в залата. Междувременно в 15,40 часа депутатите на ГЕРБ се завърнаха обратно по местата си.

125 се оказаха депутатите в зала след поименната проверка. Затова и Кирова подложи на прегласуване законопроекта. След поредното гласуване се оказа, че само 101 души са подкрепили законопроекта, а само 1 се е въздържал. В това гласуване не участваха ГЕРБ.  „Няма кворум и не се приема“, обяви Кирова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html