понеделник, 6 май 2024 г.

XXIV Международен куклено-театрален фестивал в Пловдив

Снимка: Държавен куклен театър Пловдив

На 2-и септември в Пловдив започва фестивалът „Двама са малко, трима са много“ и TheatAir 2021, съобщават от Държавен куклен театър – Пловдив /ДКТ- Пловдив/.

Тазгодишното издание събира трупи от България, Германия, Испания, Русия, Турция, Италия, Хърватия. Събитията са разнообразни, забавни, провокативни и показват различни техники и подходи към кукленото и уличното изкуство. Представленията от конкурсната програма се провеждат на основна и открита сцена на Държавен куклен театър – Пловдив, а TheatAir обхваща централната част на град Пловдив.

Първото събитие от XXIV издание на фестивала е шествие на 2.09 от 17:00 ч. Фантастичните герои, създадени от абитуриенти 2021 г. на гимназията за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив, ще оживеят на главната улица на града.

Официалното откриване на фестивала ще бъде от 18:00 ч. във фоайето на театъра, където гостите ще видят изложба „Пастели“ на доайенът на Държавен куклен театър – Пловдив, Панйот Добрев – Понко. От 19:00 ч. на сцената на театъра, извън конкурсната програма, ще се играе спектакълът „Бомбето“ по Йордан Радичков на ДКТ – Пловдив.

Първият ден на фестиавал „Двама са малко, трима са много“ & TheatAir ще завърши с премиера на въздушно шоу-спектакъл „История за куклите“ на Театър на огъня и сенките Fireter. Спектакълът ще се играе на Виенски павилион в Цар-Симеоновата градина от 21:00 ч. и е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Предстои и премиера по главната улица на града на 3 септември в 18:00 ч. на спектакъла „Пешеходна зона“, част от официалната програма на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“

Децата ще видят класическа клоунада, кукли от балони, спектакли за цифри, овце, разбойници, оживели гъбки, приказки за обичта, приятелството и разбира се, за Червената шапчица!

На 3-ти и 4-ти септември от 16:00 ч. в Цар-Симеоновата градина всеки ще може да опита да усвои тънкостите на атрактивното въздушно цирково изкуство по време на двучасов уъркшоп на страхотните артисти от Театър на огъня и сенките Fireter.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Пловдив, в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“, НГСЕИ Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков“, АМТИИ, РПМ Пловдив, НХГ „Цанко Лавренов“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html