сряда, 8 май 2024 г.

Тома Биков: Велислав Минеков е неадекватен и безотговорен

Депутатът и председател на парламентарната комисия по култура и медии Тома Биков обяви, че действията на министъра на културата в служебния кабинет Велислав Минеков са неадекватни. В специален пост във фейсбук Биков написа следното:

Пред БНР, служебният министър на културата Велислав Минеков е обявил, че е поискал 22 милиона лева за култура в актуализацията на бюджета. На заседанието на Комисията по културата и медиите в петък, всички нейни членове разбрахме, че той не е поискал нищо. Повтарям НИЩО! Тази информация беше потвърдена и от министъра на финансите Асен Василев и от председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Любомир Каримански, които присъстваха на заседанието.

Тя може да бъде потвърдена и ако отворите предложението за актуализация и видите частта за култура. По тази причина, в сряда ще има заседание на парламентарната комисия, на което ще се опитаме да изработим предложения, които да бъдат внесени между първо и второ четене от народни представители, за да може културният сектор да функционира до края на годината.

Ако се изпълнят „исканията“ на министър Минеков, то сценичните изкуства ще спрат да функционират от 1 ноември 2021 година. И това го знаят не само членовете на Комисията по културата и медиите, но и съсловните организации. По време на заседанието на комисията министър Минеков обяви, че ще поиска между първо и второ четене 5 милиона лева за капиталови разходи, но финансовият министър му обясни, че има 7 милиона лева, които все още не са усвоени от министерството. Последното показва неадекватност, некомпетентност и безотговорност. След интервюто пред БНР, към тези „качества“ на министъра ще прибавя и огромно нахалство.

Благодаря на всички членове на Комисията по културата и медиите за конструктивното отношение при спасяването на българския културен сектор от бездействието на министър Минеков. На заседанието в сряда ще бъде изслушан и здравният министър Стойчо Кацаров, който трябва да даде поне минимална предвидимост по отношение на мерките свързани с коронавируса. Доколкото разбирам, министър Минеков все още не се е сетил да проведе такъв разговор със здравния си колега, така както не се е сетил да проведе разговор с финансовия министър по отношение на мерките за културния сектор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html