сряда, 8 май 2024 г.

Политолози: Ако се стигне до преговори за премиер, ще е голям пробив за БСП

 

Снимка: бТВ

Цялата политическа логика показва, че едва ли лидерът на БСП Корнелия Нинова ще успее да получи подкрепа за третия мандат, който в петък президентът връчва на социалистите. Да, от групата на Манолова искаха да дадат втори шанс на партията на Трифонов, но ИТН едва ли ще слязат от нивото на своите заявки при предишните кръгове на преговори за съставяне на правителство, заяви проф. Румяна Коларова. Тя посочи, че изборите не са заплаха и се очаква избирателите да прояват здравословен скептицизъм, а и партиите да се адаптират към очакванията на гражданите, защото третата вълна на популизъм е показала вече своята управленска немощ.

Мария Пиргова пък смята, че поведението на т.нар. автентична десница е крайно незряло като отхвърлят преговори с БСП. Не е загуба на време досегашната парламентарна рулетка, даването на мандати се случва в максимално бързо темпо, а БСП си промени образа от партия на статуквото към партия, с която може да се преговаря, твърди Пиргова. БСП става фактор в центъра на събитията и електоратът на БСП би приел експертно правителство – всички партии ще наддават около този експертен кабинет като част от своята изборна кампания, посочи още проф. Пиргова.

България вече е в предизборна кампания, дори в две едновременно – за избор на нов парламент и на президент. Около този извод се обединиха политолозите проф. Румяна Коларова и проф. Мария Пиргова, които коментира актуалната политическа ситуация в разговор по бТВ.

Проф. Коларова не очаква БСП да бави театрално мандата, защото така социалистите биха понесли негативи. Възможно е да се поканят министри от служебното правителство на Румен Радев, а ако се стигне до обсъждане на име на бъдещ премиер, това ще бъде невероятен пробив за БСП, посочи Коларова.

Интересно е дали името на този премиер ще е от кръга на Радев или от кръга на Нинова, каза проф. Коларова. Според Мария Пиргова най-после президентът и БСП трябва да вървят в една посока, макар Корнелия Нинова да е показала малко високомерие.

Нашите партии не са самостоятелни, ядрата им са приближени до определени кръгове с икономически интереси, вижда се тяхната свързаност с друг тип интереси, посочи още Мария Пиргова. Според нея изборите не дават резултат, защото партиите са представители на икономически кръгове, а не на електората си и оттук следва дълбоката несъстоятелност на нашата политическа система.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html