сряда, 8 май 2024 г.

Примката президентски избори стяга вратовете на депутатите

проф. Екатерина Михайлова, кадър БНТ

„Ако бях народен представител и от мен ако зависеше нещо, а такива има в българския парламент, бих направила всичко възможно колкото може по-бързо да бъде гласувана датата за президентските избори. Няколко пъти ваши колеги ме питат – възможно ли е да има конституционна криза. Да, ако парламентът не определи дата за президентските избори, тогава вече наистина имаме конституционна криза. Добре е този въпрос да бъде решен, да бъде изяснен, да бъде публично заявен и гласуван от народните представители“. това обяви в интервю за БНТ преподавателят по конституционно прави проф. Екатерина Михайлова.

По думите ѝ логиката на Конституцията е такава, че не трябва да се правят едновременно президентски и парламентарни избори, тъй като двете институции са създадени с различно срокове на действие – 4 години за Народното събрание и 5 години за президентската институция.

Михайлова поясни, че няма забрана, която да възпира провеждането на избори 2 в 1. „Възможно е е да бъдат направени по едно и също време. Възможно е и другото решение – да не бъдат. Политическо е решението“, каза тя.

Според нея това политическо решение е свързано с финанси и технически – дали изборите изобщо могат да се организират по отделно. „При всички положения, ако се проведат заедно, ще имаме улеснение – технически най-вероятно, но ще имаме сливане на кампании. Идеята е за всеки избор да можем да сме достатъчно информирани. Честните избори са информирани избори за гражданите“, заяви Михайлова.

Много се надявам във времето до връчването на мандата (третия мандат за съставяне на редовно правителство – бел.ред.) от страна на президента, политическите сили да намерят решение, каквото и да е това решение. И това решение да бъде ясно, публично, пред българските граждани, защото наистина влязохме в една ситуация, в която се създава голям проблем за институциите да си вършат работата, каза Михайлова.

Тя обясни, че българската Конституция казва ясно в какъв срок президентът може да възложи третия мандат за съставяне на правителство макар в самият основен закон да няма краен срок за това докога третата политическа група може да го направи. „Аз очаквам да протече процедурата в рамките на един разумен срок. Под разумен се има предвид да не е прекалено дълго, защото тогава се създава и напрежение и подозрение, че се прави с цел някакви други интереси“, допълни още Михайлова.

Михайлова коментира и ситуацията около изслушванията на главния прокурор в Народното събрание. „Според мен тези аргументи, които сега чуваме, не са състоятелни, защото всичко това е назад във времето. От 2015 г. прокуратурата и фигурата на главния прокурор с докладите и информацията, която се получава, е нещо, което не е тайна, то е за да можем да знаем всички начина, по който работи тази институция“, обясни тя.

Според нея главният прокурор може да бъде изслушван в комисиите, създадени в парламента и в това няма нищо противоконституционно. Тя обяви, че отдавна е привърженик на извеждането и поставянето на прокуратурата в положение на автономност и повече отчетност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html