четвъртък, 9 май 2024 г.

Китай атакува доклад на САЩ за произхода на COVID-19 като „предопределен и ненадежден“

Ван Вънбин, говорител на външното министерство на Китай    Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Китайското външно министерство критикува във вторник предстоящия доклад на разузнавателните служби на на САЩ за произхода на ковид пандемията, определяйки го като „ненадежден“ и твърдейки, че съдържа „предварително направени заключения“.

Снощи прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви пред репортери, че класифицираната версия на доклада за произхода на COVID-19 ще бъде предоставена на президента Джо Байдън във вторник.

Саки добави, че некласифицираната версия ще бъде пусната публично след „няколко дни“ след брифинг на президента. Тя отбеляза, че все още не е известно дали некласифицираната версия ще бъде същата като оригинала или ще има някои редакции, но отбеляза, че Белият дом ще разкрие дали е имало редакции, след като докладът бъде публикуван.

През май Байдън даде на разузнавателните служби в САЩ срок от 90 дни, за да извършат анализ и да изготвят доклад дали коронавирусът произхожда от лаборатория или е дошъл от човешки контакт със заразено животно.

Байдън възложи изготвянето на доклада, след като някои медицински и разузнавателни експерти споделиха възможността вирусът „да се е измъкнал“ от лаборатория в китайския град Ухан, който беше първото огнище на COVID-19.

„Всеки знае, че проследяването на произхода изисква наука, а не разузнаване. Само по себе си е антинаучно да се проследява произходът на вируса чрез използване на разузнавателни агенции“, заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин, цитиран от китайската телевизионна мрежа CGTN.

Той също така призова САЩ „да спрат да политизират въпроса“, добавяйки, че „проследяването на произхода на вируса изисква единство, а не рамкиране“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html