четвъртък, 9 май 2024 г.

Талибаните: Ако САЩ или Великобритания не се изтеглят до 31 август, ще има последствия

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин в понеделник постави ултиматум за изтеглянето на войските на САЩ и Великобритания. Той заяви, че това трябва да стане до предварително договорения краен срок 31 август. В интервю за Sky News той заяви, че това е „червена линия“, добавяйки, че „няма нужда за удължаване на окупацията“.

„Ако САЩ или Великобритания поискат допълнително време за продължаване на евакуацията – отговорът е не. Или ще има последствия. Това ще създаде недоверие между нас. Ако те възнамеряват да продължат окупацията, това ще предизвика реакция“, подчерта Шахин.

Той също така отхвърли твърдението, че някои афганистански граждани са уплашени и желаят отчаяно да напуснат страната.

„Уверявам ви, че не става въпрос за притеснение или страх. Те искат да живеят в западните страни и това е вид икономическа миграция, защото Афганистан е бедна страна и 70% от хората в Афганистан живеят под прага на бедността, така че всеки иска да се пресели в западните страни, за да има проспериращ живот“, посочи Сухаил Шахин пред Sky News.

Тази сутрин в 04:13 часа сутринта е имало размяна на огън между афганистанските стражи и неизвестни нападатели на Северната порта на летище Кабул. Афганистанска охрана беше убита, други трима бяха ранени.

В стрелбата са участвали американски и германски сили. На този фон говорителят на талибаните е поставил ултиматума за евакуация на 70 000 свои граждани и афганистанци, сътрудничили им през годините.

Ултиматумът на талибаните идва на фона на все по-засилените гласове за удължаване на срока. Британският премиер Борис Джонсън ще лобира пред американския президент Джо Байдън на утрешната среща на Г-7 да остави американските войски на летището в Кабул след края на август, за да се помогне максимално с масовата евакуация.

Политически наблюдатели смятат, че кризата в Афганистан е довела до най-ниската точка в британско-американските отношения от години насам.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html