четвъртък, 9 май 2024 г.

Нервен Радев дава зор за правителство с третия мандат

кадър БНТ

Президентът Румен Радев иска партиите да конструират стабилно управленско мнозинство, така че да могат да направят правителство. Времето неумолимо изтича, предупреди той. Аз мога да забавя и ще го направя, ако имат нужда от това време – до петък. Но в петък трябва да връча мандата, заяви Радев, който бе на посещение в Болярово и Тополовград.

За пореден път той отказа да посочи на коя партия ще връчи мандата, а само подчерта: „Всички опции са възможни“.

Призова, когато се правят „тънки партийни сметки“ да се мисли за интересите на хората и заяви, че търпението на българите се изчерпва. „Чакам ясен сигнал от партиите, те трябва да решат. При тази конфигурация в парламента, ако имаме успех, трябва да присъства думата компромис, а тази дума не витае в българския парламент. За това ги призовавам. Без компромис няма да се получи“, каза държавният глава.

По думите му са възможни избори две в едно, но не е ясно дали това е възможно технологично, въпреки декларациите на фирмите, които обслужват машините за гласуване. Той заяви, че такъв подход е против философията на нашия конституционен модел.

„Досега ние никога не сме имали смесване в едно на президентски и парламентарни избори. Трябва да се подходи много внимателно, да се помисли за всички възможни последствия от един такъв избор. Защото автоматично аз и г-жа Йотова се оказваме в много по-неизгодна ситуация. Тогава всяка партия, нормално, да издига свой кандидат, за да увлича максимално много гласове. Българският парламент трябва да намери баланса между това дали ще се спази духа на Конституцията или ще се спестят пари. Защото едни отделни избори ще са 50-60 млн. лева отгоре“, каза президентът.

Радев заяви, че политиците трябва да се притесняват дали българите ще откликнат на техния призив след тази електорална умора тази година, и в рамките на по-малко от месец ще отидат три пъти на избори. Това ще е голямо предизвикателство и никой не се наема да прогнозира каква ще е избирателната активност, каза той.

Президентът Румен Радев разговаря с жители и проведе работна среща с кметовете и местните власти на двата града. Пред журналистите той заяви, че има дискриминация за хората в региона по отношение на инвестициите във ВиК сектора.

С местните власти е обсъждана и евентуалната мигрантска криза. „Смятам, че наред с нарастване на мигрантския натиск, държавата ни взема адекватни мерки“, каза Радев.

Заяви, че има разчети от 4,2 млн. на месец, необходими на военното министерство за усилване на над 1000 човека и 140 единици техника, така че армията да усили охраната на границата с Турция. „Тези пари ги има в резерва, но от НС зависи да се актуализира бюджета, за да могат те да се разпределят по най-добрия начин“, призова президентът и добави: „Времето за декларации изтече. Хората очакват да видят ясно поета отговорност от българския парламент, от политическите партии“.

Призова депутатите да свършат и друга работа, която е неотложна, освен от сутрин до вечер да изслушват министри.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html