сряда, 8 май 2024 г.

Бразилец полудя, 5 пъти се ваксинира от страх

Бразилец се оказа петкратно ваксиниран срещу COVID-19 и сега ще трябва да обяснява на властите в Рио де Жанейро как е успял да получи пет дози от различни ваксини в рамките на едва 10 седмици. По случая е започнало и разследване, съобщава БТА.

Между 12 май и 21 юли мъжът е получил две дози от ваксината на „Пфайзер“, две дози от ваксината „КоронаВак“ и една доза от ваксината на „АстраЗенека“. Той е получил дозите в три ваксинационни центъра в Рио.

Случаят предизвикал интереса на здравните власти, когато мъжът се опитал да получи шеста ваксинационна доза на 16 август. Разследването е показало, че „ваксинационният маниак“ успял да се възползва от проблеми с компютърните системи в трите ваксинационни центъра, които посетил. Заради това, че системите не работели, не излязло в базата данни, че той бил вече ваксиниран.

За да получат ваксини срещу коронавируса, бразилците трябва да са в определена възрастова група. Всяка възрастова група се ваксинира по определен график. Хората трябва да показват документ за самоличност и документ за получена първа доза, преди да получат втората доза.

Ефективността на ваксините намалява с времето, сочат нови проучвания

Ваксинационните центрове освен това не предлагат възможност за избор между различни ваксини. В Рио ваксинационната кампания на няколко пъти дори беше прекратена заради недостиг на ваксини.

В Бразилия жертвите на коронавируса са над 570 000. По този показател страната е най-тежко засегната в света след САЩ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html