четвъртък, 9 май 2024 г.

Тошко Йорданов: Предадоха ни, нека си направят правителство

Тошко Йорданов

„Има такъв народ“ опитаха да съставят правителство, но бяха предадени в средата на преговорите. В крайна сметка в парламента има още 5 партии, които имат възможност да съставят кабинет, и отговорността сега е при тях. това заяви шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов в началото на консултации при президента Румен Радев за бъдещето на 46-о Народно събрание

„Явно това ще бъде обект на трудни диалози и консенсус, но все пак ви окуражавам да опитате“, призова Радев. Той отново напомни, че парламентът има отговорности и трябва да свърши неотложна работа, като най-малкото да актуализира бюджета и да се отнесе с отговорност към Плана за възстановяване и устойчивост.

Трябва да изчерпаме всички възможности, затова е важно да чуем и вашата формула за взаимодействие с другите парламентарно представени политически сили и да имаме успех в съставяне на редовен кабинет в рамките на това Народно събрание, защото това е, което очакват българите на фона на кризите, пред които сме изправени, каза президентът.

В отговор Тошко Йорданов отбеляза, че е факт, че страната е изправена пред поредица от кризи, но вчера на КСНС е станало ясно, че една голяма част от нещата могат да се решат в парламента, независимо дали има правителство, бързо или не.

Държавният глава провежда допълнителни консултации с парламентарните групи в рамките на конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство. Днес той ще приеме в президентската институция, освен представителите на парламентарната група на ИТН, и представители на ГЕРБ-СДС и на „БСП за България“. Утре консултациите ще продължат с представителите на парламентарните групи на „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

ГЕРБ заявиха, че ще предложат кабинет начело с Даниел Митов, но ще върнат мандата. Левицата вече декларира, че ще предложи служебното правителство да остане начело на държавата. В негова подкрепа неочаквано ще застанат и от ИТН, стана ясно вчера след изявление на Слави Трифонов във Фейсбук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html