сряда, 8 май 2024 г.

Служебният кабинет изстрелва напред кадри на ГЕРБ и ДПС

Служебният премиер Стефан Янев

Прелюбопитни кадрови решения взимат министрите от служебното правителство на премиера Стефан Янев, констатира разследване на вестник „Галерия“. Проверката изненадващо показва, че на високи позиции във втория ешелон на управление се назначават изцяло хора, свързани с ДПС и ГЕРБ, което противоречи на гръмогласните обещания за смяна на модела. Единствената губеща от действията на кабинета е БСП, чиито кадри не стигат до властови позиции. Нещо повече – хора на левицата губят постовете си. Констатациите шокират, защото това правителство е продуцирано изцяло от Румен Радев, който пък бе издигнат именно от „Позитано“ за президент и подкрепен от всички леви сили в страната на предишните преки избори за държавен глава.

Десислава Христова е била кандидат за депутат от ДПС през 2017 г.

През последните няколко месеца ударно се правят размествания, но се оказва, че в крайна сметка кадри на ДПС и ГЕРБ изплуват на водещи постове в държавни фирми, агенции и структури, които са под прякото управление на правителството. Примерите не са един или два, но най-скандално изглежда решението за имплантирането  на Десислава Христова в ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД. Тя е свързана не само с движението на Ахмед Доган, но и с опозицията на Корнелия Нинова в БСП. През 2017 година е четвърта в кандидат-депутатската листа на ДПС в 24 МИР в София. Важно е да се уточни, че тя не е член на турскосинята партия, а част от гражданската й квота. Христова живее на семейни начала с бившия заместник-министър на строителството Тодор Стоянов, който също бе назначен от кабинета „Янев“, но подаде оставка след участието си в митинг край ДАНС срещу незаконното подслушване. Стоянов бе и сред организаторите на протестите срещу главния прокурор Иван Гешев. Иначе Десислава Христова е нулева кръвна група в политиката и освен пристрастията си към ДПС е демонстрирала готовност да се включва в различни прояви, организирани от АБВ, движение „Русофили“. В годините от управлението на ГЕРБ също е неизменна част от ръководството на „Автомагистрали“. Уволнена е през 2019 година заради изтекъл запис на разговор, в който се чува как Христова поръчва на човек на име Иван да изпълнява дейности за „Автомагистрали“. Въпреки че е била на държавна хранилка при Бойко Борисов, днес с охота разказва как държавното предприятие е било гара разпределителна за големите строителни фирми.

Не по-малко странно е назначаването в надзора на мегадружеството „ВиК холдинг“ на Надежда Николова. Тя е съпруга на депутата от ГЕРБ Димитър Николов, който дълги години бе общински съветник в Горна Оряховица. Впоследствие дори стигна до поста шеф на общинарите в града. Местните хора подозират Николов във връзки с депутата от ДПС Камен Костадинов, за когото пък имаше съмнения, че е посещавал офисите на Слави Трифонов за тайни преговори между ИТН и ДПС. Името на Николов нашумя през 2018 година, когато той продаде общинско жилище на шефа транспортната комисия в общината на занижени цени. Съпругата му влезе в надзора на „ВиК холдин“ заедно с изненадващия нов шеф Николай Цонев. Служебният строителен министър от правителството на Стефан Янев Виолета Комитова обяви, че това е само временно решение, докато се обяви конкурс за постоянно заемане на поста. Такива конкурси обаче до този момент не са обявявани – нито на сайта на Регионалното министерство, нито на страницата на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

В ГЕРБ Шумен гръмнаха шампанското при назначението на Георги Гендов за шеф на Областната дирекция на МВР. Издигането на Гендов става благодарение на изключителни врътки и лобизъм дори сред съветниците на президента. В крайна сметка в уж деполитизираното ведомство надделяват партийните квоти. Победа за ГЕРБ е и назначението на Деница Славкова за директор на РИОСВ в Монтана, коментират в града.

Проф. Димитър Домозетов

И ако пробивът на ГЕРБ е сравнително ограничен, настъплението на ДПС наистина е повсеместно. Така например в Областната служба по земеделие в Кюстендил е назначен проф. Димитър Домозетов. По времето на правителството на Пламен Орешарски той изпълняваше същата длъжност – шеф на службата и бе там от квотата на ДПС. Гюнай Реджеб от партията на Доган стана шеф на Държавното ловно стопанство „Каракуз“ в Дулово. Реджеб се прослави преди няколко години, когато племенник на местен лидер на ДПС бе заловен да краде дърва от стопанството. Разследването показа, че практиката да се секат дърва и да се изнасят извън него напълно незаконно, е от много години и съвпада с управлението на ДПС по тези места. Още през 2019 година Мустафа Карадайъ поиска именно Реджеб да стане шеф на стопанството, но тогава правителството на Борисов отхвърли този вариант. Сега  служебният премиер Стефан Янев поправи грешката.

Шишмн Чаушев е зам.-областен управител на Видин

Друго назначение на служебния кабинет пък скандализира Видин. Шишман Чаушев е поставен на поста заместник-областен управител на областта. Интересен щрих от биографията му е работата в ТЕЦ „Варна“, чийто собственик е Ахмед Доган. Именно като „човек на Доган“ бе определен Чаушев през 2013 година, когато е назначен в „Булгаргаз“.  Тогава, по времето на Пламен Орешарски, се смяташе, че по този начин Ахмед Доган навлиза в енергетиката. В края на същата година Чаушев дори стигна до върха на „Булгаргаз“, като замени на директорския стол уволнения Димитър Гогов. Не е много ясно какво общо има с енергетиката Чаушев, след като е завършил института в Свищов със специалност „Икономика“. Впоследствие работи на ръководни постове в митницата и НАП. За радост на българските енергетици, Чаушев се задържа като директор на „Булгаргаз“ едва 43 дни.

Днес обаче Мустафа Карадайъ спокойно може да рапортува пред почетния председател Ахмед Доган, че са осъществени още два пробива. За заместник-областни управители са избрани Слави Димитров във Враца и Младен Исаев в Смолян.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html