четвъртък, 9 май 2024 г.

Открит е знатен джендър в гроб на 1000 години във Финландия

 

 

Ранно средновековният гроб във Финландия може да е съхранявал останките на уважаван индивид, който според някои белези не се е определял категорично като мъж или жена, съобщава Science News.

 

В продължение на десетилетия се е смятало, че около 1000-годишен гроб в Южна Финландия пази останките на знатна и почитана жена, която вероятно е била воин. Но изследователите сега установили, че човекът, погребан там, е биологично мъж и има признаци, че този уважаван индивид е бил с нетрадиционна полова идентичност.

Открит е през 1968 г. на място, известно като Суонтака, финландският гроб е имал до голяма степен разложен човешки скелет. Успешно са разкопани само два фрагмента от кост на крака.

Гробът включва и бижута, традиционно свързани с жени, и два меча, включително един с бронзова дръжка, обикновено носени от мъже. Предметите в гроба Суонтака датират от последната част на ранния средновековен период на Финландия, между 1050 и 1300г.

Сега ДНК анализ на малко количество вещество, извлечено от фрагмент от кост на крака, показва, че в гроба е имало индивид, роден с допълнителна Х-хромозома, казва археологът Ула Мойланен от университета в Турку във Финландия.

Симптомите на това състояние са известни при съвременните мъже като „синдром на Клайнфелтер“ и включват нисък тестостерон, липса на окосмяване по лицето и тялото, увеличени гърди и проблеми с ученето и езика. Ефектите на това рядко състояние върху външния вид варират от леки до забележими. Това генетично отклонение, комбинирано с необичайната комбинация от предмети, свързани с мъже и жени, предполага, че става дума за погребан индивид, който означават като небинарен, казва групата на Moilanen.

Половата идентичност се отнася до половото определяне на човек като мъж, жена, смесица от двете или нито едното. Често, но не винаги, то съвпада с биологичния пол на човек. Небинарните индивиди имат полова идентичност, която не е строго мъжка или женска.

Дори в ранните средновековни общества, които подчертават мъжествеността и борбата, някои индивиди, които не отговарят на очакванията на общността за това как трябва да се държат мъжете и жените, може да са били погребани по начин, който отбелязва тяхната нетрадиционна социална полова идентичност, заключават учените в European Journal.

„Това погребение има необичайна и силна смесица от женска и мъжка символика и това може да показва, че индивидът не е бил строго свързан нито с двата пола, а с нещо друго“, казва Мойланен. Естеството на тази алтернативна полова идентичност остава загадка. Допълнително усложнявайки нещата, ранно средновековната полова идентичност може да е била оформена от слабо разбрани социални и общностни сили, а не от личен избор, казва Мойланен.

Мъжете днес се различават значително от тези със синдрома на Klinefelter, казва психологът Крис Крафт, съдиректор на клиничните услуги в Клиниката по медицина за секс и пол на Джон Хопкинс. Някои развиват нетрадиционна полова идентичност, докато други изразяват объркване относно тяхната полова идентичност. Но много мъже със синдром на Клайнфелтер възприемат традиционна полова идентичност за своя биологичен пол.

Причините за тези различия са слабо разбрани. „Трудно е да се знае как някой в ​​ранната средновековна Финландия би реагирал на синдрома на Клайнфелтер“, казва Крафт.

Интересно е обаче, че индивидът от Суонтака не само е имал вероятен случай на синдром на Клайнфелтер, но и е погребан с тази любопитна комбинация от мъжки и женски предмети. Групата на Мойланен изследва 23 животински косми и три фрагмента от птичи пера, извлечени от почвата, която е изкопана с фрагменти от костите на краката. Въз основа на тези доказателства, индивидът от Суонтака вероятно е бил облечен в женски дрехи от овча вълна и кожи от животни, които включват зайци и други, казват изследователите.

Птичите пера идват от възглавница или постелка, които заедно с брошките, поставени в гроба, са свързани с жени, подозират изследователите. Но мечът без дръжка, тясно свързан с ранните средновековни представи за мъжественост, очевидно е бил поставен върху тялото на индивида по време на погребението. По-късно до тялото вероятно е бил поставен любителски меч с издълбана бронзова дръжка, за да покаже продължаващо уважение към него, предполагат изследователите.

Мистериозен 1000-годишен гроб във Финландия включва смесица от традиционно мъжки и женски предмети, включително този меч с бронзова дръжка

Агенция за наследството на Финландия

 

Но дори и жена да е била поставена в гроба с мечове и бижута, доказателствата биха посочили, че някои индивиди с идентичност извън приетото, като например жена, която се смята биологично за жена, но социално за мъж, били уважавани в ранната средновековна Финландия и може би другаде в Скандинавия, добавя Моен.

Други изследователи казват, че на приблизително също така 1000-годишен гроб в Швеция са открити останките на жена-воин-викинг, или жена, погребана с облеклото и оръжията на воин. Редки случаи в Скандинавия в ранно средновековни гробове, са открити мъже, погребани с бижута и други женски предмети, и е трудно да се тълкува от съвременна гледна точка какво точно се крие зад ритуала.

Може би най-близкият паралел на индивида Suontaka е друг мъж, погребан във Вивален, Швеция, преди близо 1000 години с облекло на високопоставени особи и жени, така и с бижута и малък нож, казва Мойланен. Някои изследователи подозират, че този човек е бил специалист по ритуали, тъй като има доказателства за шамани, облечени в женски дрехи в ранно средновековната Скандинавия.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html