четвъртък, 9 май 2024 г.

ГЕРБ атакуват служебния кабинет пред Конституционния съд

Даниел Митов, кадър Фейсбук

Коалицията ГЕРБ-СДС атакува пред Конституционния съд (КС) указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Документите в КС внесоха заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и депутатите Радомир Чолаков и Анна Александрова.

Искаме да се уставни ясно имал ли е двойно гражданство към момента на назначаването служебният икономически министър Кирилов Петков, заяви Митов и допълни, че с една молба пред нотариус не може да се прави отказ от гражданство. Според Митов е нужен акт на съответното правителство.

Министерството на външните работи вече обяви, че е изпратило запитване чрез посолството на Република България в Канада за наличието на канадско гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков (станал популярен в медиите като Киро Харварда). Проверката е към датата на назначаването му за министър.

Темата стана актуална след питане в парламента от депутат от „Има такъв народ“. Имал ли е той двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет, попита Димитър Гърдев в писмен въпрос до външния министър Светлан Стоев.

Гърдев пък се позовава на медийни публикации, в които се твърди, че министърът на икономиката е имал канадско гражданство, което в разрез с българското законодателство.

Самият Петков е категоричен, че преди да стане министър е заявил отказ от канадското си гражданство. „Направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя в длъжност министър на икономиката“, коментира пред журналисти в парламента Кирил Петков.

„В първия момент, в който бях поканен за министър, направих този отказ“, допълни той. „Този отказ е нотариално заверен, така че имам пълната документация“, каза още Кирил Петков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html