понеделник, 6 май 2024 г.

Кадиев връща „Има такъв народ“ в преговорите за кабинет

Георги Кадиев, кадър България он еър

„Третият мандат се превърна в някакъв фетиш. Няма абсолютно никакво значение на кого ще бъде даден, защото всички ще правим едно – да се опитаме да върнем „Има такъв народ“ на масата за преговори и заедно да сглобим коалиционно правителство“, заяви в интервю за БНР депутатът от „БСП за България“ Георги Кадиев.

„Единственият вариант за успешно правителство е, ако „Има такъв народ“ се върне на масата за преговори и ако намерим общо споразумение“, каза той и допълни: „Ако политиците си преглътнат егото, няма да имаме никакъв проблем да съставим правителство, което да е стабилно и дългосрочно“.

Кадиев смята, че работещата формула е коалиционно споразумение с пълноправни участници, без претенции кой ще има министри и кой само ще подкрепя. „Трябва да бъде обща отговорност – споделен мандат и обща програма за изпълнение“, каза той.

За Кадиев остава неразбираема позицията на „Демократична България“. „Заради този фетиш да рискуваш бъдещото правителство и да накараш хората отново да отидат на избори, когато очевидно се задава криза. Това е абсолютно неразбираемо“, призна депутатът от левицата. За нас няма никакво значение кой ще получи третият проучвателен мандат, категорично подчерта той.

„Въпросът не е просто да мине едно правителство, а след това в приемането на законодателната програма и решенията. Трябва да има стабилност. Настояваме за писмени споразумения. Мишкувания от сорта – тази партия ще излезе, от другата ще гласува половината, а другата – няма, са всъщност рецепта за неуспех в бъдещето“, настоя Георги Кадиев.

Според него актуализацията на бюджета не е задължителна: „Могат да се направят съкращения на разходи в министерства и да се прехвърлят в други, но не е хубаво“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html