сряда, 8 май 2024 г.

Партиите на протеста срещу ИТН, вече гледат към президента

Партиите, наричащи се протестни, вече отказват да си „играят“ с „Има такъв народ“. Доскорошни политически ортаци си разменят хапливи реплики и се оглеждат кому президентът Радев ще връчи третия мандат. Сред най-големите мераклии се очертават БСП и ИБГНИ. На тепиха се очертава схватка между Корнелия Нинова и Мая Манолова. Но този мач вече сме го гледали. Какво мисли президентът и дали голямата цел не е опит за президентска република след тежка конституционна криза, тепърва ще видим. Комуто Радев връчи мандата, значи ще е напред в играта.

„Има такъв народ“ бяха решили, при положение, че за да излъчи правителство трябват 121 гласа, те с 65 гласа и с изключително авторитарен подход, могат да наложат еднопартийно управление. Това е нещо, което върви против правото на вота – защото избирателите не дадоха на никой ексклузивно право на еднопартийно управление. Това коментира Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, пред БНР.

Когато имаш 65 гласа и нямаш структурирано мнозинство около програма и координация как се взимат решения, ти минаваш към едно плаващо мнозинство – тоест всеки ден трябва да търгуваш, обясни Христо Иванов.

Стилистиката, концепцията плюс хората, които бяха излъчени – исторически, вероятно това е най-неубедителния състав, предлаган от МС, смята Иванов.

Той допълни, че парламентарната група е била изправена пред опцията да гласува празен чек – без предварителни имена, без споразумение.

ИТН показаха шокираща липса на култура в разговорите, това е върха на некоректността, подчерта още съпредседателят на „Демократична България“.

Искам да стане много ясно – ние оценявахме от самото начало правителството, което ще доминира от ИТН като много рисково начинание именно заради това тяхно поведение.

Кой ще получи мандата е технически въпрос и е хубаво ние да го изговорим помежду си и да предложим на президента. Ако ние се разберем, тогава това е предлагане на решение и по никакъв начин не обвързва президента и не му пречи да си упражни правомощията, обясни Иванов.

Ние вероятно сме единствената партия, която може да отиде на избори без притеснение, категоричен е той.

Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“ видя проблем в конституционната процедура, създаден от ИТН. „Той беше създаден не защото има важни причини, които да наложат това, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Държавата не е сценарий и знаци, а процедури, актове и правни последици.“

„Смятам за проява на изключителна детинщина и инфантилност вчера председателят на парламента цял ден да съставя акта, който днес прочете г-н Хаджигенов, а тази сутрин на председателки съвет да каже, че няма да го подпише”, каза още Дончева.

Част от хората на ИТН накараха БСП да звучат разумно, а ГЕРБ да са учтиви, вежливи, смирени. Може би е време някой да обърне внимание на Слави Трифонов, че в партията му има хора, които си ползват главите по предназначение. Това коментира пред журналисти Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ преди началото на заседанието на Народното събрание.

Мястото на сценаристите май не е в парламента, или ако е в парламента, те не трябва да взимат решения, допълни той.

Направиха на маймуни не само парламента, а цялата страна, категоричен е Хаджигенов.

Още една молба е депозирана в ръководството на парламента. Сега на председателски съвет ще обсъдим текста на решението, ще има дебат, той ще бъде обсъден и затваряме процедурата, допълни Хаджигенов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html