сряда, 8 май 2024 г.

„Демократична България“ няма да подкрепи правителството на „Има такъв народ“

„Демократична България“ обяви официално решението, което се очакваше – няма да подкрепи предложеното от „Има такъв народ“ правителство. Вчера това направиха и от „Изправи се БГ! Ние идваме“, а от БСП поставиха неизпълнимо условие – да бъде оттеглен кандидатът за силов вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев. Вчера от партията на Слави Трифонов заявиха категорично, че това няма да бъде направено. Все пак днес следобяд се очаква последното решение на социалистите, което ще вземе колективният им орган – Националният съвет.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви на брифинг пред медиите в парламента мотивите за решението:

С абсолютно единодушие беше взето решението, че ние не можем да подкрепим предложението. Аргументите са свързани с множество фактори. На първо място искаме да припомним, че се явихме на изборите и на 4 април и на 11 юни, че трябва да бъде излъчено правителство на промяната, което има програмата, капацитета и личния състав да промени България. Ние не можем да допуснем да предадем нашите избиратели, които протестираха, като подкрепим правителство, което не можем да наречем на промяната, на едно мнозинство, което открито се декларира като плаващо.“

Той изтъкна, че в ангажимента, който са поели от ИТН с декларация, не е записано отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, за конституционна реформа, за прекратяване мандата на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, за прочистване на МВР и службите за сигурност за корупционни влияния. Освен това липсва и приемането на еврото.

„Не може сам да си определяш състава на Министерски съвет, при положение че имаш 65 гласа. И не става дума за порции. Този състав на МС е най-слабият, който някога е излъчван, нека някой да оспори това нещо. Най-доброто, което можем да кажем за тези хора, е, че не ги познаваме. А за някои, за съжаление, не е само това, един от тях даде интервю и видяхте какво стана“, добави Иванов, очевидно имайки предвид Петър Илиев.

По думите на десния лидер никой не може да каже, че са задължени да гласуват за това.

„Метафорично казано, ни се предлага една торба с котки, която да подкрепим или да бъдем виновни. Въпросът е какво следва. ДБ по никакъв начин не се страхува от избори, не страхуваме от мажоритарния елемент. Нашият призив е – да започнем отговорни разговори за третия мандат, който е кризисният, който принуждава политическите сили да разговаряме; правителство, което да действа поне 6-8 месеца. Длъжни сме всички, извън ГЕРБ и ДПС, да седнем и да разговаряме. Да поканим добрите министри от служебния кабинет за техническо правителство, което да преведе страната през задаващата се нова вълна на Ковид, през икономическите трудности, свързани с това, да осигури бюджет и преизчисляване на пенсиите“, декларира още Иванов.

И призова за писмено споразумение с останалите партии.

„Нашият призив е – дайте да седнем и да поговорим. Дайте да сме смирени. Дайте да спрем да атакуваме с опорките на ДПС и да си дадем 6 месеца, след които да отидем на избори. Дайте да бъдем отговорни“, допълни Иванов, според когото кабинет с плаващи мнозинства е на „борсата на корупцията“.

По повод обвиненията, че като не подкрепят кабинета на ИТН, тласкат държавата към избори, той отговори, че не би посочвал виновник, защото това е изключително лош начин да започнеш преговори.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html