четвъртък, 9 май 2024 г.

Двама са се удавили в Обзор. Виж най-опасните плажове по Черноморието

 

Двама мъже на 26 г. и 43 г. са се удавили на плажа в Обзор, а трети е успял да се измъкне от мъртвото вълнение и е спасен, съобщават от полицията в Бургас.

Фаталният инцидент е станал около 18,30 ч. в събота в района пред хотел „Рейна Дел Мар“.

Компания от няколко сезонни работници решили да се изкъпят в морето. Пръв започнал да се дави 26-годишен мъж от старозагорското село Богомилово, вероятно повлечен от мъртвото вълнение.

След него втори човек от компанията започнал да се дави, а след него и  43-годишен от село Изгрев, Шуменско. Вторият мъж успял да излезе от морето с помощта на други хора от компанията, но останалите двама били повлечени от бурното море.

Смъртта на удавниците е констатирана от екип на Центъра за спешна медицинска помощ в Бяла. Телата им са откарани в УМБАЛ Бургас за аутопсия.

Повече от десет са опасните плажове по българското Черноморие, на които най-често се случват тежки инциденти в морето. Причината е, че ивиците са дълги, открити и щом духне вятър, се вдигат високи вълни. Според поверието на 6 август, Преображение Господне, морето се “обръща”. То вече започва да става по-хладно и по-кафяво, защото планктонът цъфти.

В изораните от талазите дънни ями след утихването на вятъра плъзват коварни подводни течения, които могат да завлекат и най-умелите плувци, категорични са спасители с дълъг стаж. Паниката взима най-много жертви при опасна ситуация в морето, категорични са спасителите от плажа.

Те съветват, ако човек попадне в силно течение, да запази самообладание и да не се паникьосва. И второ – да плува успоредно на брега, а не фронтално към него. От водовъртеж се излиза само с гмуркане надолу.

При всички случаи трябва първо да даде сигнал на околните, че е в беда. Не трябва да се влиза в морето и след употреба на алкохол и обилно хранене. При случаи с туристи, които не се подчиняват и влизат в морето въпреки забраните, служители на общинска полиция идват на помощ и глобяват. За подобно нарушение глобата може да е до 200 лева.

Ето ги и най-опасните плажове:

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html