четвъртък, 9 май 2024 г.

Изпращаме най-успешната олимпиада от Атина 2004

Българският ансамбъл по художествена гимнастика е олимпийски шампион! Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова извоюваха историческа титла за родната художествена гимнастика. За спорта призовото класиране е общо пето на олимпийски игри. Дебютният и единствен медал в индивидуалната надпревара е среброто на Адриана Дунавска в Сеул 1988, след което ансамбълът ни три пъти влезе в тройката, но нито веднъж досега на върха – сребро в Атланта 1996 и бронз в Атина 2004 и Рио де Жанейро 2016.

Това бе и последната българска изява на Игрите в японската столица, превърнали се в най-успешните за страната ни през последните две десетилетия. В Токио българските спортисти извоюваха общо шест медала, което е най-големият ни брой отличия след Атина 2004, когато имахме 12 призови класирания.
На върха в Токио стъпиха още Ивет Горанова (карате), Стойка Кръстева (бокс) и момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, втора се нареди Антоанета Костадинова (спортна стрелба), а трета позиция заеха боркините Тайбе Юсеин и Евелина Николова. В генералното класиране по медали сме 29-и. В Топ 3 завършват Китай, САЩ и Япония.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html