сряда, 8 май 2024 г.

Емигрантите като вдъхновение за артистите

Проектът „Преливане“ е структуриран като иновативна социална изложба. Участниците оглеждат образа на емигранта през призмата на авторката Мария Арнаудова. Това се осъществи благодарение на талантливи млади художници. Сред тях са Yodidit –аниматор и илюстратор, MOUSSE – стрййт артист и педагог, Мария Алексива – изявен бургаски художник, Надя Пеовска – бургаски артист и дизайнер, Иво Сираков – живописец и преподавател, творящ и развиващ се в Испания, Гергана Рахнева и много други артисти.

В първоначалната фаза на проекта са подготвени интервюта, които са с художествен и психодраматичен профил. Те са проведени и записани на аудио носител. Интервюираните са предимно млади хора, свежи артистични и отворени личности с различни професии и интереси от Бургас и други краища на България.

Бургаските артисти,заедно с гост творците използват чистата си индивидуална фантазия, за да обрисуват своите асоциации и чувства от разказа, чрез свободна техника и стил.

Техните произведения от 6 авгус са изложени в дворното пространство на Галерия-експозиция „Георги Баев“. Входът е свободен, а изложбата ще може да бъде видяна до 4 септември.

Кулминацията на проекта бе, че включените творци се срещнаха с интервюираните емигранти за първи път, което е документирано от оператор.

Проектът е озвучен от специално селектирана етно музика, насочена към публиката и нейното потапяне в действителността на емигранта. Под всеки портрет посетителите имат възможност да прочетат част от интервютата.

Идеята за този проект се заражда по време на обучението на авторката, по програма „Еразъм“ в Лисабон –Португалия. Проектът е съвкупност от нейните творчески интереси и страсти, които развива с обучението си по журналистика и психодрама, както и желанието ѝ да проникне в дълбините на човешката същност и не на последно място страстта ѝ към културата и изкуството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html