сряда, 8 май 2024 г.

Илиана Раева: Много сложни съчетания направихме, готови сме

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева сподели, че най-важната ѝ задача в момента е да запази психическата устойчивост на своите състезателки. Отборът ни вече е в олимпийското село, където очаква първия си старт в петък, 6 август.

„Аз се чувствам толкова уморена, че още не мога да усетя вълнението, което със сигурност 100% ще ме обхване. Важното е, че момичетата се чувстват много добре, направихме много добра първа тренировка. Вече очакваме старта“, сподели пред БНТ Раева.
Отборът, който е представен от ансамбъла, както и от Боряна Калейн и Катрин Тасева в индивидуалното, проведе подготвителен лагер в японския град Мураяма преди да пристигне в Токио.
„Ние основно на лагера само тренирахме, защото имаше много тежки условия, които важат за цяла Япония, разбира се. Никъде нямахме право да ходим освен в залата и хотела. Имахме една пътечка 50-60 метра, на която излизахме на въздух извън залата. В същото време имахме прекрасни условия за тренировки и свършихме много работа. Беше много полезно“, каза още Раева за предаването „Днес на Игрите“.
„Момичетата започват да усещат едно психическо натоварване, което не е много добре. То е емоционално. Това, което се опитвам да им обяснявам в последните дни, е, че това е само едно състезание, само мащабът е по-различен, килимът е същият, съчетанията са същите, съперниците са същите, съдиите са същите. Само те трябва да бъдат спокойни. Всяко състезание е само за себе си и не можеш да смяташ, че може да се повтори с някое друго. Опитвам се максимално да отнема от това психическо натоварване. Но конкуренцията е жестока. Днес дори успях да гледам в залата голяма част от нашите съперници. Всички са много готови и всеки иска едно и също. Важното е, че и ние сме по същия начин, че момичетата показаха голямо израстване през годината. Да се надяваме да имаме късмет, ден и Бог да е с нас“, допълни президентът на БФХГ.

Олимпийският турнир по художествена гимнастика ще се проведе от 6 до 8 август. „Не само ние, но и нашите съперници през последните дни са увеличавали трудността. Много сложни съчетания направихме и ние. Чисто технически са много добре. Много работихме, много конкурентни съчетания. На състезание основно и най-важното е психическата устойчивост.“ Запитана, дали се опасява, че съдийството може да повлияе, дори и при чисто изиграни съчетания, Илиана сподели: „Възможно е, както е ставало на други състезания. За нас най-важно е да сме спокойни и да покажем в най-добрия си вид съчетанията, пък да става каквото ще.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html