сряда, 8 май 2024 г.

ВВС: Как тази жена измами света и изчезна

 

Заглавието на BBC по темата е красноречиво – Криптокралицата: Как тази жена измами света и след това изчезна. Мащабите на измамата са толкова впечатляващи, че даже се твърди, че Холивуд прави филм за нея, а главната роля ще се играе от Кейт Уинслет.

Но коя всъщност е Ружа и как успява преди да изчезне, съобщава Dir.bg за поредната публикация на BBС, свързана с разследването на една от най-мистериозните измамнички в света на бизнеса, което още не е приключило.

Къде се крие и от кого се страхува Ружа Игнатова? Става дума за огромна измамна схема, събрала над 4 млрд. евро, супер луксозен живот и връзки с могъщи покровители, мистериозно изчезване и вероятно пластична операция за смяна на самоличността. Не, това не е холивудски филм, а реалната съдба на д-р Ружа Игнатова, станала известна с пирамидата OneCoin.

Блокчейнът е считан за една от най-сигурните нови технологии. В публичния блокчейн решенията се взимат от повече от половината участници в мрежата, а за момента технологията се счита за технически непробиваема. Въпреки това светът на Крипто е свързан с измами за милиарди. През годините сме ставали свидетели на милиарди изчезнали заради измами и хакове. В повечето случаи става дума за типични пирамиди, създадени от хора, които се възползват от хора с недостатъчни финансови и технически познания, които са привлечени от бързи и големи печалби. Една от най-големите измами е свързана с One Coin и създателя му – българката Ружа Игнатова, която изчезва безследно с повече от 4 милиарда долара.

Криптокралицата е главната героиня в разследване на BBC, което започна преди няколко години, и се опитва да разкрие какво се е случило след безследното ѝ изчезване и къде би могла да се намира тя в момента. По петите ѝ са ФБР, частни детективи и властите в няколко държави. Но никой реално не знае къде е, дори собственият ѝ брат Константин, който поема бизнеса след изчезването ѝ, и вече е в ръцете на американското правосъдие.

В разследването срещу скандалната д-р Ружа и брат ѝ изплуват щедри подкупи на държавни служители от цял свят, връзки с международен наркобос, чието име никой не смее да спомене, и измами за суми, колкото бюджета на някоя бедна държава.

Размерът на пазара на криптовалутите в момента e над 1 и половина трилиона долара. През годините теорията, че биткойнът е балон и всеки момент ще се спука, е повтаряна многократно, включително и от изключително авторитетни издания.

Даже съществува сайт, който проследява всичките пъти, в които в публичното пространство това твърдение е било заявено. До момента самата биткойн мрежа не е била хаквана от създаването й. С борсите, на които се търгува биткойн и криптовалути, обаче, ситуацията не е такава.

Една от най известните измами се случва през 2014 година. Тогава японската борса Моунт Гокс е най-голямата за търгуване на биткойн в света. Борсата обработва 70% от  всички транзакции с биткойн. Заради хакове, направени заради проблеми в сигурността на софтуера, борсата обявява, че приблизително 850 000 биткойна, принадлежащи на компанията и на клиентите, са откраднати.

Към онзи момент това се равнява на 450 000 000 $. Следват опити за спасяване на борсата, но се стига до фалит и редица дела. 200 000 биткойна са намерени в стар портфейл години по-късно и част от вложителите възстановяват изгубените си средства, но петното остава в историята.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html