сряда, 8 май 2024 г.

Александър Лазарков и неговите двуминутни мисли

Александър Лазарков е млад художник, роден през 1999 г. В рамките на самостоятелната му изложба “The Initial Point”, чието откриване ще се състои на 4 август 2021 година в пространството на галерия Intro (ул. Цар Самуил 28), авторът ще представи инсталация, изградена от серия графики, символизиращи човешките мисли.

Александър Лазарков завършва Художествената гимназия през 2018 г. и след това започва следването си в Националната художествена академия със специалност “Графика”, но границите на този формат не съвпадат с тези на неговите работи. Изявеният му интерес към науките химия, биология, физика и психология разширява обхвата на темите, които творчеството му засяга. Александър Лазарков получава възможността да посети Испания по програмата “Еразъм+” и по време на уъркшоп там в рамките на един месец създава работите, представени в настоящата изложба.

Според проучвания на когнитивния процес човек мисли осъзнато за около 70 000 неща всеки ден – това означава 3000 мисли за един час или 50 мисли за една минута. Инсталацията на Александър Лазарков представя 2 минути всекидневни мисли, разделени на четири групи. Сред тях са сериозните мисли, свързани с взимането на решения и поемането на отговорност – това са тъмните цилиндри, цветът им внушава усещане за тежест. Те са следвани от леките мисли, които спохождат човек, когато той мечтае или се разсейва – това са хубавите мисли, изобразени в светлосин цвят, символизиращ лекотата им. Основните мисли, представляващи ежедневните ни грижи, са постоянни, изобразени в розов цвят, който внушава комфорт и спокойствие. Последният вид мисли са внезапните – тези, които ни спохождат в момент на изненада, при предоставена възможност или когато осъзнаем, че сме забравили за нещо. Тези мисли са в сиво, което представлява статичността до момента на внезапното появяване на такава мисъл. Всички тези видове мисли съставят нееднообразната картина, представяща човешкото съзнание.
Авторът изследва своите мисли и процеса, обвързан с възникването им. Той осъзнава, че колкото повече енергия влага в тях, толкова повече те добиват същественост и се материализират. Заради постоянното циркулиране и преповтаряне на мислите в човешкото съзнание, авторът се спира на цилиндричната форма при осъществяването на работите си. Плоският лист, превърнат в цилиндър, губи своя край и изображението, отпечатано върху него, се повтаря, следвайки формата. Обектите са в жълт цвят от вътрешната си страна, като този избор не е случаен – това е цветът, който според психологията стимулира мозъчната активност, без чието съществуване процесът по възникване на мисли не би бил осъществим. Водещ мотив в инсталацията е този за смачкването, разрушаването на нещо изградено с усилие, което е и процес на освобождаване.
Основният проблем, обвързан с мисленето и обща тема на работите, част от изложбата “The Initial Point”, е този за „супер осмислянето“ (overthinking), което се явява и често дискутиран въпрос в съвремието ни. Този феномен е породен както от начина ни на живот, така и от пренаситеността с информация, която е неизбежна. Безкрайното осмисляне на нещо довежда до загуба на смисъла, първоначално вложен в него, и до лишаване от отправна гледна точка. Често обаче това поражда търсене и така става възможно откриването на нов смисъл, на нова посока. Работите, включени в изложбата, пресъздават точно този момент – паузата между обезсмислянето и откриването на нов смисъл. Когато зрителят влезе в галерията, той се превръща в съучастник в този процес – подът е покрит с положителни и отрицателни единици, демонстриращи динамиката на разработката, докато на стените са поставени различните форми на мислите, някои от които са премачкани до безмислие. Навлизайки навътре и напредвайки в процеса, зрителят достига до сблъсък с мислите, също изградени от положителни и отрицателни единици, и е обзет от стремежа за откриване на нов смисъл. Положителните единици надделяват – те са с един брой повече спрямо отрицателните единици. Точно в тази последна допълнителна положителна единица се крие новият смисъл. Това, което предстои да се превърне в нещо ново, да даде тласък на съвършено нов процес – се явява Началната точка (The initial point). Цикличността на съзнанието ще създаде нова мисъл от тази начална точка, която ще превърне в предмет на „супер осмисляне“, след което тя ще се обезсмисли и отново ще доведе до същия повратен момент – нова Начална точка.

Юлия Лилова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html