сряда, 1 май 2024 г.

Скалното изкуство от Хима влезе в списъка на ЮНЕСКО

Скално изкуство Хима добавено като шестият обект на ЮНЕСКО за световното наследство на Саудитска Арабия

Хима, в югозападната част на Персийския залив, е дом на един от най-големите комплекси за скално изкуство в света.

“Нов обект, вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство: културен район на Хима, Саудитска Арабия. Mabrouk (поздравления)!” обяви ЮНЕСКО вчера.

Принц Бадр бин Абдула бин Фархан Ал Сауд, министър на културата на Саудитска Арабия, приветства новината, съобщи официалната агенция SPA.

Хима разполага с повече от 34 отделни обекта, включително скални надписи и кладенци по маршрута на древните арабски кервани. Кралството има “богато наследство на човешките цивилизации. Усилията дадоха плод, за да стане известно на света”, поясни той.

SPA заяви, че Хима е канал за каравани по търговските и хадж маршрутите до и от южните части на Арабия.  „Хората, преминали през района между преди и след историята, са оставили след себе си значителна колекция от скални изкуства, изобразяващи лов, диви животни, растения, символи и инструменти, използвани по това време, както и хиляди надписи“.

SPA заяви, че кладенците в района са на повече от 3000 години и се считат за жизненоважен източник на прясна вода в необятната пустиня на провинция Наджран. „Те все още сервират прясна вода и до днес“, добавя агенцията.

Други обекти на ЮНЕСКО в Саудитска Арабия включват скално изкуство в региона Хаил и историческа Джеда. През 2019 г. Рияд обяви, че за първи път ще предостави туристически визи за желаещите да посетят Саудитска Арабия. Преди това страната беше отворена само за бизнесмени и мюсюлмански поклонници, посещаващи свещените градове Мека и Медина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html