събота, 27 април 2024 г.

Янаки Стоилов пред БСП: След една година ще има нови избори

Янаки Стоилов, сн. БНТ

Правосъдният министър Янаки Стоилов е предрекъл, че бъдещото правителство ще има живот максимум една година, а след това ще има нови избори. Това той е заявил по време на пленума на БСП на „Позитано“, който даде мандат за преговори с партията на Слави Трифонов за подкрепа на кабинет, предложен от шоумена. „Ако са ни приели като силна опозиция, нямаше да имаме тези резултати“, заявил Стоилов. По думите му стремежът на БСП трябва да бъде да се формира някакъв тип национално правителство, което по възможност да не приема генерални решения, а да решава конкретни задачи в определени области.

„Това го виждам чрез по-конкретно формулиране на неговите задачи, към сравнително ограничени задачи, които трябва да изпълни и които няма да предизвикат големи разногласия между партиите, които го подкрепят и да заявим на политическо ниво, че това правителство не може да има задачи, надхвърлящи една година. Едва след като се види как то се е справило с тези задачи, неговият мандат може да бъде продължен през парламента или, ако се налага, през нови избори“, обясни тезата си Стоилов.

Според него нови избори сега са неблагоприятни и за БСП, и за страната. „Поради тази причина ние можем да покажем по същество защо не поставяме някои от нашите отличителни приоритети“, добави той. Относно политиките на БСП Стоилов заяви: „Ако БСП е партия на труда, то ние трябва да се грижим предимно за хората, които имат най-дълъг трудов стаж, а не общо на някаква среда хора, които имат ниски доходи. Защото част от хората, които имат ниски доходи, е защото не са работели достатъчно. Не видяхме ли на изборите, че ние сме се отдалечили и по-голямата част от активното население въобще няма нищо общо със социалистическата партия, която претендира, че е негов представител“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html