събота, 4 май 2024 г.

„Сова Харис“: ГЕРБ-СДС -22,4%, ИТН – 21,7%, БСП- 18,7, патриотите влизат

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори надпреварата за първото място се свежда до директния сблъсък между ГЕРБ и „Има такъв народ“, като разликата между двете партии е в рамките на статистическата грешка – около 0.7%. Добавянето на АБВ и още няколко по-малки партии към БСП не помага на социалистите да променят третата си позиция, ДПС и „Демократична България“ продължават да бъдат с равни шансове за четвъртата, а „Изправи се! Мутри вън!“ остават шести със сигурно място в 46-ото Народно събрание. Като седма политическа сила се очертава да влезе новата коалиция на ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ.

Графика Дир.бг

Това сочи представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“ по поръчка на Dir.bg в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Около половината избиратели (48,4%) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7% предполагат, че по-скоро ще го направят. От опит знаем, че значителна част от тези, които имат колебания, в последна сметка се въздържат. Ако предположим, че половината от колебаещите се гласуват, ще се окаже, че делът на гласуващите ще бъде около 60% от избирателите, намиращи се в страната. Това съвпада с броя на гласувалите на последните избори – около 3 300 000 души.

Тези, които на 4 април т.г. не са гласували, а сега заявяват, че ще гласуват, са 6,5%; тези, които тогава са гласували, а сега заявяват, че няма да гласуват, са 4,3%. Тоест, може да прогнозираме увеличение на избирателната активност с около 2%. Това означава, че към днешна дата би трябвало да очакваме избирателната активност вътре в страната да бъде около 60% (около 3 400 000 души).

Отговорите на цитирания по-горе въпрос ни ориентират и за предпочитанията на избирателите. Голямото мнозинство (65%) декларират, че ще гласуват за същата партия/коалиция. Решили да променят избора си са 5,5%. Това означава, че около 300 000 души са променили мнението си и ако гласуват, ще направят различен избор.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html