събота, 4 май 2024 г.

И учените се заблуждавали: човешките сперматозоиди не плуват, а се търкалят

Човешките сперматозоиди не плуват по начина, по който учените са си мислели досега. Движението им е съвсем различно и има важна цел, вместо да се рее в течността, съобщава ScienceNews.

Подвижните движения на опашката държат клетките да се движат по права линия. В тази илюстрация на положението на плуващите сперматозоиди главата се върти, докато опашката бие само от едната страна. Комбинацията води до право движение напред.

Спермата отдавна заблуждава учените. Вместо да плуват направо, като въртят опашките си като витла, човешките сперматозоиди преместват опашките си и се търкалят, за да балансират ударите извън центъра. Досега изглеждало, че всичко е ясно, но сложни и мощни микроскопи „виждат“ друга картина.

Преди повече от 300 години пионерът по микроскопия Антони ван Левенхук описва опашките на сперматозоидите, които се люлеят в симетричен модел като „този на змиорка“.

Преобладаващото мнение, че опашките на сперматозоидите се движат по балансиран начин, обаче не обяснява какво всъщност се случва в трите измерения, съобщават изследователите в Science Advances.

Високоскоростната 3D микроскопия на човешки сперматозоиди, плуващи свободно в лабораторни условия, разкрива, че клетките се запушват при движение, което е предположено в предишни проучвания.

Изглежда, че спермата почти пробива околната течност, казва Хермес Гадела, математик от Бристолския университет в Англия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html