събота, 4 май 2024 г.

Гърция втвърдява политиката си за миграцията преди лятото

С оградени със стени лагери и по-строг граничен контрол, Гърция втвърдява своя подход преди лятото, когато пристигащите мигранти се увеличават, като се противопоставя на критиките от неправителствените организации и казва, че няма особен избор поради липсата на подкрепа от останалата част на Европа, предава Reuters.

Ужасните условия, пред които са изправени много лица, търсещи убежище, станаха широко известни миналата година, когато пожар опустоши препълнения лагер Мория на остров Лесбос, а Гърция отрече многократни обвинения, че корабите на бреговата охрана са прогонвали лодки с мигранти при навлизането им в гръцки води от Турция.

Министърът на миграцията Нотис Митарахи казва, че правителството прилага по-строг подход, „за да не изпращаме грешно послание, което да стимулира хората да идват“ в Гърция.

Гърция се оказа на рубежа на миграционната криза в Европа през 2015 г., когато един милион бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан пристигнаха на нейна територия. Оттогава цифрите рязко спаднаха, но Гърция казва, че все още поема голяма част от тежестта.

В допълнение към ограждането на лагери, Гърция обяви общоевропейски търг през юни за изграждане на две съоръжения от затворен тип на островите Самос и Лесбос, където бившите обитатели на Мория са настанени на изоставен армейски полигон.

Атина казва, че мерките ще направят лагерите по-безопасни, но НПО отвръщат, че политиките за ограничаване на вредата нараняват хората, които вече са травмирани от войната и конфликтите. Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа призова Гърция да преразгледа своята политика.

Медицинската благотворителна организация „Лекари без граници“ заяви, че на петте острова близо до Турция, където нейни представители лекуват над 1300 души, една трета от които деца, заради психични проблеми, се разгръща „политическа хуманитарна криза“.

„Тази мания за възпиране и мания за контрол и в същото време, нулеви инвестиции в интеграция, причиняват само болка и нищо друго“, заяви директорът на организацията за Гърция Кристина Псара.

„Все още чувстваме, че сме сами – Гърция, Италия, Испания, Малта и Кипър, петте средиземноморски страни – в справянето с натиска от миграцията.“

Гърция казва, че нейната политика дава плодове. През месеците до май имаше повече върнати, отколкото пристигащи, а потоците са намалели с 68%, каза министерството на миграцията. Броят на хората в лагерите е намалял със 71% от миналия май.

Но с нестабилността в Сирия, конфликта в Сомалия и възраждането на талибаните в Афганистан, двигателите на миграцията остават силни.

През юни Гърция взе решение, с което определи Турция за „безопасна държава“ за търсещите убежище от тези страни, което затрудни одобряването на техните молби за убежище.

Митарахи каза, че Гърция е предоставила убежище на квалифицирани кандидати, но „не искаме да бъдем врата към Европа за контрабандните мрежи“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html